Šarović razgovarao s Ramljakom: Vrijeme velikih otpuštanja radnika je završeno

sarovic – ramljak

Vrijeme velikih otpuštanja radnika Agrokora u Bosni i Hercegovini je završeno i uvjereni smo da se velike brojke otpuštana završavaju likvidacijom Velproa, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka s povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Antom Ramljakom i predstavnicima nadležnih državnih i entitetskih institucija, Agrokorovih kompanija u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da su danas napravili presjek stanja, te je konstatovao da se situacija u Agrokoru i njegovim kompanijama u BiH može smatrati stabilnom.

“Konstatovali smo da je stanje danas najbolje od našeg prvog susreta početkom aprila. Postoje i određene stvari koje nisu najsjajnije, koje možda možemo nazvati i lošim stvarima, ali postoji vidan napredak koji nam daju uvjerenje da stanje u Agrokoru i u njegovim kompanijama u BiH možemo nazvati stabilnim”, rekao je Šarović.

Istakao je da su u ime institucija BiH i Udruženja poslodavaca i komorskog sistema predstavnicima Agrokora postavili neka pitanja na koje su dobili odgovore, a tiče se radnika i dekapitalizacije Konzuma BiH od Sarajevskog kiseljaka i Leda.

“Željeli smo da vidimo gdje su Agrokorove kompanije u BiH u narednih nekoliko mjeseci. Što se tiče radne snage, govorili smo o konkretnim brojkama. Svi smo uvjerenja da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno i da se velike brojke završavaju likvidacijom Velpra. Dobili smo uvjerenja da su svi radnici Velproa na jedan o mogućih načina zbrinuti. Jedan dio je prešao u Konzum, drugi su dobili otpremnine, naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti”, rekao je Šarović.

Kada je u pitanju Sarajevski kiseljak i Ledo, Šarović je kazao kako su željeli da dobiju informaciju da li će dokapitalizacija staviti u nepovoljan položaj bh. brendove.

“Dokapitalizacijom Sarajevski kiseljak i Ledo postaju vlasnici Konzuma u BiH. Dobili smo uvjerenja da ova dokapitalizacija neće uticati na buduće poslovanje ove dvije važne kompanije”, istakao je Šarović.

Kazao je da rebrendiranje i Mercatora, odnosno preuzimanje 83 prodajna objekta ide svojim tokom i da je već 25 objekata preuzeto, te da će se čitav aranžman završiti krajem septembra, a marketinški dio u narednim mjesecima.

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak istakao je da njegov fokus i prioritet više neće biti situacija u Bosni i Hercegovini te zbog svih planova koji se provode nije potrebno da toliko vremena provodi u BiH.

“To znači da smo stabilizirali poslovanje, to znači da smo krenuli u izvršavanje ovog plana da se Mercator vrati u BiH, preuzme svoje dućane. To znači da ćemo dokapitalizirati Konzum i sa svježim novcem, a to znači da ćemo prije svega smiriti situaciju sa dobavljačima koji će sigurno dobiti i naplatiti svoja potraživanja” rekao je Ramljak i dodao da zaposlenici neće i ne trebaju strahovati za svoja mjesta.

Podsjetio je da je u ovom procesu bilo neželjenih stvari koje su se morale poduzeti, poput likvidacije Velproa zbog čega je određen dio zaposlenih ostalo bez posla. Rekao je da će i u budućnosti voditi računa da svi zaposlenici budi zbrinuti.

Istakao je da je likvidacijom Velproa otpušteno 129 ljudi, 26 je prešlo unutar sistema Agrokora, Konzuma i Mercatora.

Kada je riječ o dugu prema dobavljačima, kazao je da će se on otplaćivati na duži vremenski period.

“Iz Velrpa je sedam miliona konvertibilnih maraka ostalo nepodmirenog duga koje će preuzeti Konzum i u sklopu ovog dogovora s dobavljačima otplaćivaće dug”, rekao je Ramljak.

Agrokorove kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju oko 5.200 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma, koja je u BiH registrovana kao samostalni pravni subjekt sa oko 4.000 zaposlenih.