Ramiz Salkić

Sporazum RS i Srbije predstavlja atak na suverenitet BiH

ramiz_salkic_02102017

Pozvao je nadležne domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije da se pozabave ovim procesima koji su u poodmakloj fazi

Potpisivanje Sporazuma o zajedničkim aktivnostima entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Republike Srbije u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju, predstavlja atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, upozorio je entitetski potpredsjendik Ramiz Salkić.

Entitetska agencija je, kaže, uzurpirala ovlasti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, i preko entitetskih članova u potpunosti blokirala rad državne agencije.

-Sporazumom, koji su potpisali resorni entitetski ministar iz bh. entiteta RS i resorni državni ministar iz Srbije, entitetska agencija zaobilazi agenciju Bosne i Hercegovine i preko agencije iz druge države, želi priskrbiti za sebe pozicioniranje na međunarodnoj sceni i držati u blokadi državnu agenciju Bosne i Hercegovine – ukazao je Salkić.

To je, ističe, samo jedan u nizu primjera gdje institucije iz Srbije nastavljaju atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, a preko entitetskih organa iz RS pozivajući se na sporazum o specijalnim i paralelnoim vezma između entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Srbije.

-Kroz projekat jezičkog i kulturnog prostora Srba realizuju se velike srpske ideje i ideja ‘velike Srbije’ na Balkanu. To je samo jedan od primjera, a ranije je bio primjer projekat Podrinje te zajedničkog nastavnog jezgra, odnosno zajedničkog nastavnog plana i programa države Srbije i entiteta RS – naveo je Salkić.

Pozvao je nadležne domaće, ali i međunarodne institucije i organizacije da se pozabave ovim procesima koji su u poodmakloj fazi.

-Posebna odgovornost je OHR-a i visokog predstavnika, koji imaju mandat i odgovornost da zaštite mirovni sporazum i obezbijede njegovo poštivanje i provođenje, a posebno potpisnice imaju obaveze koje su preuzele.

Republika Srbija formalno poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet Bosne i Hercegovine, a u suštini i u stvarnosti, svojim djelovanjem kroz povezivanje s entitetskim organima, podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, kazao je Salkić.