Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum SAD i BiH: Podrška borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma

BiH

ambasada sad

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Pismo saglasnosti o provedbi zakona između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koje je provedbeni dokument ranije zaključenog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu Pisma saglasnosti dvije države bi uspostavile i podržale projekte usmjerene na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanje kapaciteta BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, prenosi agencija Patria.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država za provedbu Pisma namjere osigurat će sredstva u iznosu oko 3,7 miliona američkih dolara u narednih pet godina.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Pismo saglasnosti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH o postupanju ministarstava upravnih organizacija i drugih institucija BiH prilikom preduzimanja aktivnosti i pokretanja postupaka u području međunarodnih odnosa koji imaju za cilj ostvarivanje međunarodne saradnje iz njihovog djelokruga, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti.

sad