Ured za borbu protiv korupcije

Sporno 60 ugovora u Sarajevo-šumama, institucije češljaju i drugu dokumentaciju

Foto FB Sarajevo sume (1)

Navedenih 60 ugovora se odnose na obavljanje povremenih i privremenih poslova za šta su isplaćivane novčane naknade pojedincima koji nisu u praksi izvršeni

U Kantonalnom javnom preduzeću Sarajevo-šume češljajući dokumentaciju po prijavi nove uprave ovog preduzeća o nepravilnostima, Ured za borbu korupcije KS ustanovio je čak 60 spornih ugovora samo u 2020. godini.

Piše: A. DUČIĆ

Navedenih 60 ugovora koji se odnose na obavljanje povremenih i privremenih poslova za šta su isplaćivane novčane naknade pojedincima koji, kako navode iz Ureda, nisu u praksi izvršeni, predati su Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

Kako ističu iz Ureda u odgovoru na zastupničko pitanje kantonalne zastupnice Danijele Kristić, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je utvrdila određene nepravilnosti te je preduzeću Sarajevo-šume izdala prekršajni nalog. Također, istanuli su da je sve dostavljeno i Ministarstv privrede KS koje je u njihovoj nadležnosti radi sagledavanja negativnih posljedica zbog ovih ugovora.

Inače, prema prijavi „nezakonite radnje i nezakonit tok novca kroz ugovore o povremenim i privremenim poslovima“, što se stavlja na teret bivše uprave preduzeća, desile su se najviše u 2016. i 2018. godini.

-Kroz ugovore o privremenim i povremenim poslovima bivše uprave preduzeća su na ime fizičkih lica na fiktivne račune isplatile godišnje oko pola miliona KM, a kasnije je sa tih fiktivnih računa novac imao dalji put kretanja – navodi se u prijavi.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije su naveli da će nastavljati s prikupljanjem relevantnih podataka u ovom predmetu.
U prijavi sadašnje uprave Sarajevo-šuma na čelu sa v.d. direktorom Samirom Omerovićem navedene su i ostale malverzacije koje se stavljaju na teret bivše uprave.

Tako je ured za borbu protiv korupcije pokrenuo i postupak provjere i prikupljanja podataka u vezi sa navodima o tome da je KS ostao bez nekoliko desetina hektara imovine koja je nezakonito uknjižena na lokalni nivo i fizička lica.
Također, pokrenut je i postupak provjere navoda o nespojivosti funkcija advokata Sarajevo-šuma osobe koji je bila i predsjednik Nadzornog odbora preduzeća , a koja je prodala imovinu preduzeća u Zaostrogu od čega se prihodovalo, prema prijavi, samo 80.000 KM.