Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spreča u Gračanici i Doboj-Istoku poplavila poljoprivredno zemljište

spreca
Ilustracija

Na području općine Gračanica, zbog visokog vodostaja rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Kako je navedeno u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati iznosio je 334 cm, a nivo kada se primjenjuju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm.

Na području općine Doboj-Istok Spreča je poplavila priobalno oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,76 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 68,3 m3/s

Šsto se tiče klizanja tla, na klizištu u naselju Malješ u općini Kakanj stanje je stabilno. Jučer je izvršeno uklanjanje veće količine materijala u nožici klizišta, koja se nalazi neposredno iznad stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu za 125 cm u toku 24 sata usljed topljenja snijega u većim predjelima. Pumpa je u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije, a također voda protiče kroz hidro-tehnički objekt (tunel).