Zvizdić i Ramljak sutra u Sarajevu o krizi u Agrokoru

zvizdic – press

Povjerenik hrvatske vlade za “Agrokor” Ante Ramljak doputovat će sutra u Bosnu i Hercegovinu da bi s predstavnicima vlasti te “Agrokorovih” kompanija u BiH razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Kako je potvrđeno Feni iz Vijeća ministara BiH, Ramljak će se u četvrtak u Sarajevu sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predstavnicima firmi “Agrokor” Grude, “Ledo” Čitluk, “Zvijezda” Sarajevo, “Konzum” Sarajevo, “Velpro Sarajevo” i “Superkartica” Sarajevo, a susretu će prisustvovati i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kako je potvrđeno, zbog ranije preuzetih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuju sastanku, iako je to bilo u planu.

Očekuje se razgovori o poslovanju “Agrokorovih” kompanija u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet hiljada zaposlenih.

Nositelj poslovnih aktivnosti “Agrokora” u BiH je trgovinski lanac “Konzum” koji posluje kao samostalna kompanija.

Najveći do poslovanja “Agrokorove” kompanije-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u “Agrokoru” ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na nivou od oko 130 miliona konvertibilnih maraka (oko 66,5 miliona eura).

“Agrokorove” kompanije u BiH pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže garancije za redovno plaćanje isporučene robe.