Hoće li biti potpisan?

Spreman novi sporazum BiH sa Rusijom po uzoru na akt iz 1974. između SFRJ i SSSR?!

Istočno Sarajevo: Konferencija za medije Sergeja Lavrova i Milorada Dodika
14.12.2020., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik dolaze na konferenciju za medije nakon odrzanog sastanka. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Traži se saradnja u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, televizije. Sporazum dolazi u momentu kada je uloga Rusije prepoznata kao glavnog faktora destabilizacije u BiH

Nakon pripremljenog sporazuma kojim se Rusija namjerava „uvesti“ u oblast željezničkog saobraćaja u BiH, o čemu je nedavno pisao Fokus, Vijeću ministara BiH, kojim rukovodi predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD), pripremljen je još jedan sporazum za Rusijom.

Piše: A. DUČIĆ

On dolazi iz Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević (HDZ BiH), a riječ je o Nacrtu programa saradnje u području kulture, znanosti i obrazovanja između BiH i Rusije za period 2022.-2024.

Navedeni program koji se predlaže na usvajanje, kako je istaknuto, temelji se na Sporazumu kojeg je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 24. maja 1974. godine potpisala sa tadašnjim SSSR-om?! Glavnog je obrazloženje da se treba dalje težiti „razvoju prijateljskih odnosa među narodima BiH i Rusije“.

VEZANI Rusi žele dio željeznica BiH, spreman je i sporazum: Šta će biti sa podrškom EU?

Tako se u navedenom nacrtu programa saradnje nalaže da će obje strane, BiH i Rusija, poticati uspostavljanje i širenje izravnih veza između odgovarajućih ustanova i organizacija koje se bave kulturom i umjetnošću u obje zemlje, uključujući i potpisivanje protokola, sporazuma i konkretnih planova razmjene.

Također, programom je planirana saradnja BiH i Rusije u oblasti književsnosti, nakladništva, arhiva, kinematografije, televizije i radija, zatim nauke i obrazovanja i druge vrste razmjene kao što je saradnja sa UNESCO-om.

Programom će se, predviđeno je, poticati suradnju između sportskih organizacija, društava, federacija, klubova i razmjenu sportskih delegacija, ekipa, trenera i stručnjaka za razne aspekte tjelesne kulture i sporta u slučaju uzjamnog interesovanja navedenih organizacija.

Inače, ovaj sporazum, kao i onaj prethodni koji se odnosi na željeznice, dolazi u momentu kada je uloga Rusije prepoznata kao glavnog faktora destabilizacije Balkana, a time i BiH. Rusija je to u više navrata demonstrirala i na svjetskoj pozornici, u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kao što je poznata Rusija ne priznaje aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te javno osporava i NATO integracije Bosne i Hercegovine. Također, konstatno kontrira svima koji osuđuju i kritikuju politiku i poteze Milorada Dodika koji konkretno radi na destabilizaciji BiH i rušenju državnih nadležnosti.