Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

granična policija

Spriječeno više od 4.200 nezakonitih prelazaka granice

granicna
Foto: GPBiH

Tokom poduzimanja aktivnosti u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u samo posljednja tri dana zatečeno je više od 400 stranih državljana, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana, Turske, Bangladeša i drugi

Pripadnici Granične policije BiH su od početka godine odvratili više od 4.200 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, a samo u posljednja tri dana spriječeno ih je više od 400.

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a u posljednje vrijeme sve je veći migracijski pritisak na području koje pokrivaju postrojbe GPBiH Velika Kladuša i Izačić.

Tokom poduzimanja aktivnosti u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u samo posljednja tri dana zatečeno je više od 400 stranih državljana, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana, Turske, Bangladeša i drugi, saopćeno je iz GPBiH.

Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku, nakon obrade, smješteni su u prihvatnom migrantskom centru “Lipa” u Bihaću, dok se ugrožene kategorije osoba (žene, djeca, maloljetnici) smještaju u kamp “Borići”.

Specijalizirane jedinice Granične policije pomažu pripadnicima postrojbi GP Velika Kladuša i Izačić u obavljanju pojačanih aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata.

Manjak ljudstva

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković ističe da se na terenu gdje je najveći migracijski pritisak poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice.

“Iako su ljudski resursi GPBiH limitirani, policijski službenici Granične policije profesionalno i uspješno provode aktivnosti na sprječavanju nezakonitih migracija, a na mjestima gdje je zabilježen najveći broj nezakonitih migracija, raspoređeni su pripadnici Granične policije iz drugih postrojbi“, rekao je Kuprešaković.

Tokom provedbe pojačanih aktivnosti na području Velike Kladuše i Izačića podršku Graničnoj policiji BiH pružaju i službenici Službe za poslove sa strancima – Terenski centar Bihać, kao i humanitarne organizacije IOM i CWS te MUP USK.

Iz Granične policije BiH poručuju kako kontinuirano nastavljaju raditi na aktivnostima vezanim za nezakonite migracije ulažući maksimalne napore i sva raspoloživa sredstva u zaštitu državne granice.