Spuštanjem cvijeća u rijeku Vrbas Banjalučani se prisjetili civilnih žrtava rata

banja-luka-cvijeće1

Uz poruku “Ne ponovilo se” brojni Banjalučani su danas spuštanjem cvijeća u rijeku Vrbas, s mosta u nekadašnjem Gornjem Šeheru, odali počast civilnim žrtvama rata u BiH svih nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova manifestacija održava se devet godina, a od prošle godine uvrštena je i u Susrete Banjalučana “Vezeni most” koji počinju večeras.

Atif Turčinhodžić, inicijator manifestacije i predsjednik Kulturno umjetničkog društva Budućnost kazao je da je poruka koju su uputili Banjalučani da se više nikada ne ponovi stradanje nevinih žrtava, bez obzira na vjersku pripadnost. Objasnio je da je događaj do kojeg je došlo spontano, 2007. godine, sada već postao tradicionalan, prihvaćen i svake godine mu se odaziva veliki broj građana, te je naglasio da tradicija treba da se nastavi.

banja-luka-cvijeće

Faih Ganić, čija se kuća nalazi nedaleko od mosta u Gornjem Šeheru, kaže da će dolaziti uvijek na ovu manifestaciju.

“Dolazim i iz Kanade i sve ove manifestacije posjetim. Sve što je za Bosnu i Hercegovinu vezano to volim da odem, vidim, čujem. U pitanju je manifestacija koja se ne smije propustiti i u znak sjećanja na sve žrtve rata dužni smo da pustimo cvijeće u Vrbas”, rekao je on.

Zumra Turčinhodžić, koja inače živi u Kanadi svako ljeto dolazi u Banjaluku.

“Svaki put kad sam ovdje potrudim se da dođem jer ovo je za naše umrle, ne smije se zaboraviti i moramo da pratimo ovu tradiciju”, rekla je ona i dodala da je ovo najbolji način za pomen žrtvama.

Prije puštanja cvijeća u Vrbas održan je i prikladan program, nakon uvodnih govora poznati banjalučki pjesnici recitovali su svoje stihove, a nastupio je i hor “Safikada”.

Inače, sedmodnevna manifestacija “Vezeni most” biće svečano otvorena večeras u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor” gdje će nastupiti orkestar Zdravka Ćosića, te profesori i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Svečanom otvaranju prethodiće polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, uz učešće dobitnika književne nagrade koja nosi ime ove poznate bh. pjesnikinje.

banja-luka-cvijeće2

Programom manifestacije, koju organizuje Zajednica udruženja građana Banje Luke, planirane su brojne kulturno-zabavne, sportsko-rekreativne, ali i ekonomsko-razvojne i informativne aktivnosti. Tokom posljednjeg dana manifestacije 20. jula biće održan rafting, te “Veče sevdaha – Vezeni most” u Kulturnom centru “Banski dvor”.