Za deset godina okončano 35 predmeta seksualnog nasilja u ratu

osce_presude1

Pravosuđe entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te Brčko distrikta BiH od 173 predmeta ratnih zločina u periodu od deset godina okončalo je 35 predmeta koji su uključivali navode o seksualnom nasilju protiv 45 osoba, pokazao je izvještaj Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH koji je prezentovan danas u Sarajevu, a koji govori o borbi protvi nekažnjivosti za seksualno nasilje u oružanom sukobu, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima pravne zastupnice OSCE-a u BiH Nele Sefić, najvažnije zapažanje misije prezentovanog u izvještaju pod nazivom “Borba protiv nekažnjivosti seksualnog nasilja u oružanom sukobu u BiH: postignuti napredak i izazovi, drugi tom”, jeste da postoji istinska opredijeljenost istražnih organa BiH da se pravda donese žrtvama.

“Ukupno 27 predmeta okončano je osuđujućim presudama protiv 34 počinitelja. Prema saznanjima misije OSCE-a, trenutno se nalazi u istrazi oko 400 predmeta i oko 50 ih uključuje navode o seksualnom nasilju”, kazala je Sefić dodajući kako izvještaj nije obuhvatio istraživanja koja se tiču isplate novčanih naknada žrtvama.

Prema njenim riječima, traume, nevoljkost svjedočenja, nedostatak podrške porodice te poteškoće tokom pružanja zaštite svjedoka neki su od razloga zašto žrtve ne prijavljuju slučajeve seksualnog nasilja.

Izvještaj misije OSCE-a u BiH ponudio je niz preporuka izvršnim vlastima među kojima su i prijedlozi održavanja zajedničkih sjednica sudova sa različitih nivoa vlasti, a sve radi usklađivanja primjene zakona. Također, misija OSCE-a preporučila je i dodatnu obuku za sudije kada je riječ o slučajevima seksualnog nasilja u oružanom sukobu.

osce_presude2

Prvi izvještaj misije OSCE-a na istu temu prezentovan je prošle godine, podsjetio je šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore. Kako je naglasio, pravosuđe bosanskohercegovačkih entiteta i Brčko distrikta posljednjih godina ostvarilo je značajan napredak u primjeni međunarodnih standarda u predmetu seksualnog nasilja.

“To je dovelo do činjenice da sudovi donose više osuđujućih presuda garantujući pošteno suđenje optuženima. Naša misija je prošle jeseni sa ministarstvima unutrašnjih poslova kreirala opsežne programe obuke za policijske istražioce u BiH u istraživanju seksualnog nasilja u oružanom sukobu”, istakao je Moore.

U navedenim projektima OSCE-a posebnu podršku dala je Velika Britanija priključujući se inicijativi za spriječavanje seksualnog nasilja.

“Postoji ipak značajan broj predmeta i slučajeva koji nisu riješeni i u kojima se mora zadovoliti pravda. Mi smo dali preporuke na koji način se to može uraditi, zaštiti žrtva i drugi načini”, zaključio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.