Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

most Mehmed - paše Sokolovića

Spuštanjem ruža u Drinu obilježena 31. godišnjica stravičnih zločina nad Bošnjacima Višegrada

visegrad ruze
FOTO: Avaz.ba

Na mezarju Stražište nakon podne namaza bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam žrtava bošnjačke nacionalnosti  koje su ubijene 1992. godine

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih “Višegrad 92” i “Žena – žrtva rata” danas je obilježena 31. godišnjica stravičnih zločina nad Bošnjacima tog grada.

Sa mosta Mehmed – paše Sokolovića u Drinu su spuštene ruže u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih civila.

Cvijeće je položeno i na mjestima stradanja civila, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, gdje je u živim lomačama u kućama Sumbule Zebe i Mehe Aljića, živo spaljeno više od 140 civila.

U Višegradu su počinjeni neki od najstravičnijih zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a žive lomače na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, tokom suđenja Milanu Lukiću u Hagu, okarakterizirane su kao primjeri nehumanosti.

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj 14. juna, te Mehe Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Na mezarju Stražište nakon podne namaza bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam žrtava bošnjačke nacionalnosti  koje su ubijene 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani na području Višegrada, Srebrenice i Žepe.