Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljajić i Šarović

Srbija i BiH pišu zajedničko pismo Evropskoj uniji zbog kosovskih taksi

sarovic-lajic

Ljajić i Šarović suglasili su se da i ubuduće koordinaraju sve korake

Resorni ministri Srbije i Bosne i Hercegovine Rasim Ljajić i Mirko Šarović poslat će, uoči zasjedanja Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Kosovom 17. decembra u Briselu, zajedničko pismo državama članicama EU-a i upozoriti na posljedice taksi koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH, saopćeno je u utorak u Beogradu.

Ministri trgovine Ljajić i Šarović razgovarali su danas o situaciji nastaloj zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu carinske takse od 100 posto za robu proizvedenu u Srbiji i BiH i konstatirali da je trgovina Beograda i Sarajeva s Prištinom “praktički onemogućena”.

U saopćenju srbijanskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naglašava se da su Ljajić i Šarović “zabrinuti zbog neučinkovitosti i blagih reagiranja međunarodne zajednice koja do sada nije uvjerila Prištinu da povuče jednostrano uvedene barijere”.

Dvojica ministara ocijenila su da će pismo članicama EU-a, uoči sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Kosovom biti “posljednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodgodivo” ukidanje spornih taksi ili će, u protivnom, “biti neophodno zatražiti suspendiranje SSP-a između EU-a i Kosova”.

Povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi “o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, te prava na liječenje”.

Ljajić i Šarović suglasili su se da i ubuduće koordinaraju sve korake i aktivnosti koje će poduzimati prema međunarodnim institucijama, kako bi “diskriminatorske mjere Prištine čim prije bile ukinute”, navodi se u saopćenju poslije današnjeg sastanka ministara trgovine Srbije i BiH u Beogradu, prenosi Hina.