Srbija izručila Sašu Ćurguza BiH

tuzilastvo-bih

Pravosudni i policijski organi Republike Srbije jučer je u kasnim večernjim satima na graničnom prijelazu Rača policijskim službenicima Sudske policije BiH predali osumnjičenog Sašu Ćurguza, rođenog 29.05.1972. godine u Bihaću, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni Ćurguz pod istragom je tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS, na području Bihaća 1992. godine, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

On je osumnjičen da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, kao pripadnik VRS, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade VRS, došao u krug Traktorskog servisa Ripač, u kojem je bilo zatvoreno više desetina civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon toga, osumnjičeni su odveli grupu od oko 10 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zv. “Bezdana“, nakon čega su zatvoreni civili ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu.

Također, osumnjičen je i da je sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti sa navedenog područja, koji su bili zatvoreni u prostorijama i objektima Traktorskog servisa u Ripaču.

Iz jame Bezdana, nakon rata su ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 41 žrtva identifikovana, a osumnjičeni Ćurguz sudjelovao je u ubistvu najmanje 10 žrtava.

Prilikom provođenja istrage, tužilac i istražitelji došli su do saznanja da je osumnjičeni samo fiktivno prijavljen na adresi u Banja Luci, a da se skriva na području Srbije.

Nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenim.

Osumnjičeni Ćurguz je na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH lišen slobode u Beogradu, krajem 2014. godine, gdje je u ekstradicijskom pritvoru proveo oko 14 mjeseci.

Nakon intenzivnih aktivnosti Tužilaštva BiH i pravosuđa BiH i saradnje s pravosudnim institucijama Republike Srbije, odobreno je i realizovano izručenje ovom osumnjičenom, kojem je odmah po dolasku u Tužilaštvo i Sud BiH pokrenut prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Srbije na pomoći i saradnji u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.