Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijet i tura za Dragog: Prijatelji ispratili tragično preminulog planinara

Cvijet i tura za Dragog: Prijatelji ispratili tragično preminulog planinara

Prijatelji i planinari okupili su se danas kako bi simbolično na posljednji počinak ispratili nesretno preminulog Dragog Novakovića (27).

Prijatelji su se okupili ispred zgrade u sarajevskoj ulici Grbavička, gdje je Dragi Novaković živio.

Mladi planinar je izgubio život u nesreći koja se u nedjelju dogodila na vrhu Bjelašnice, kada je pokušao pomoći prijateljici u nevolji.

Poziv za okupljanje u naselju „Grbavica“ uputilo je Udruženje za razvoj i promociju turizma „Avantur“, kako bi se na simboličan planinarski način oprostili od svog druga.

Nakon okupljanja, povorka je krenula pješice u koloni po dvoje sa cvjetom u ruci ili vijencem i simboličnim planinarskim predmetom, ka mjestu gdje će biti sahrana.

Među dvjestotinjak okupljenih bilo je ljudi svih starosnih uzrasta, koji su bili Novakovićevi prijatelji i kolege planinari.

Sahrana Dragog Novakovića biće obavljena na groblju Donji Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Novaković je bio strastveni planinar i alpinista. U trenutku kada je izgubio život pripremao se da kao dio međunarodne ekspedicije „Cordillera Blanca“ u julu ove godine krene u pohode na vrhove Valunaraju i Artensonraju u Južnoj Americi. Novaković je bio certifikovani planinarski vodić i član Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica 1923“.