Viši sud u Beogradu

“Naša borba se nastavlja: Srbija odbila izručiti Osmana Osmanovića bh. vlastima

osman osmanovic

Osmanović se prije tri dana na ročištu jasno izjasnio da želi biti izručen BiH po skraćenom postupku

Advokat Mirsad Crnovršanin kazao je za Patriju kako je Srbija odbila zahtjev za izručenje osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog, koji je u novembru uhapšen u Srbiji, Osmana Osmanovića.

“Mi smo zaprimili informaciju da je Srbija odbila zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno Viši sud u Beogradu je odbio zahtjev za izručenje, a mi ćemo na tu odluku Višeg suda u Beogradu u najkraćem mogućem roku uložiti žalbu oko koje će onda odlučivati Apelacioni sud u Beogradu“, kazao je Crnovršanin.

Dodao je da još uvijek nisu zaprimili obrazloženje i vidjeli na kojoj se to strandardne stavove Viši sud u Beogradu poziva.

„Mi ćemo svakako iskoristiti sve raspoložive mehanizme da se u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorom ipak Osman Osmanović izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine”, dodao je Crnovršanin.

Osmanović se prije tri dana na ročištu jasno izjasnio da želi biti izručen BiH po skraćenom postupku.

U Srbiji se protiv Osmanovića vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Srbijanska policija uhapsila ga je 24. novembra. Bivši direktor Porezne uprave Distrikta Brčko i bivši pripadnik HVO-a, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu, uhapšen je na graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda.