Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Srbija “trlja ruke” nakon posjete članova Predsjedništva BiH

23/07/2015

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je u četvrtak kako je posjeta predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine od ogromne koristi za Srbiju.

Naglasio je kako ta posjeta predstavljala ogromnu investiciju koja će doprinijeti relaksiranju atmosfere u razgovorima o potpisivanju sporazuma s Kosovom, odnosno drugog briselskog sporazuma.

“To će otvoriti ozbiljna politička vrata na jesen za početak pregovora o pridruživanju”, istaknuo je Janjić na TV Pinku.

Istaknuo je kako je Srbija ovom posjetom počela da vodi novu politiku jer ostaje garant Daytonskog sporazuma, ali i stabilnosti i teritorijalnog integriteta cijele BiH, kao i da vodi dijalog s Bošnjacima, prenosi Tanjug.

Dodao je kako je s druge strane, posjeta bila izazovna za bošnjačku stranu i da “to neće tako lako proći” te da “još nije normalizirala odnose”, zbog čega je dobro što će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u oktobru posjetiti Sarajevo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković u istoj je emisiji  kazao kako posjeta predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH, osim poboljšanja imidža u svijetu i podvlačenja uloge Srbije kao prvorazredne regionalne zemlje, donosi unapređenje i ekonomske suradnje.

Anđelković je istaknuo da je dobro što su u prvom planu bile ekonomske teme.

Naglasio je i značaj predstojeće posjete srbijanskog predsjednika Sarajevu jer, kako ističe, suradnja mora biti kontinuirana, ali na osnovama obostranih interesa i dobrih odnosa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.