BiH

BIHAMK

Srbija zatvorila granične prelaze prema BiH, može proći samo roba na ova tri

21/03/2020

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila

Srbija je zatvorila granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u BiH duga je kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, Karakaj i Rača. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Iz BiHAMK-a su pozvali vozače da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Od puteva s aktuelnim radovima u BiH izdvajaju se putevi Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Saobraća se po suhom kolovozu, a učestali su i odroni na brojnim dionicama. Vozačima se savjetuje oprezna vožnja uz podsjetnik da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.