Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce za djecu oboljelu od raka: Sistemsko rješenje bi pomoglo svima

djeca bolest222

Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” istaknuto je da samo zajedno nadležni vladin i nevladin sektor mogu iznaći sistemsko rješenje kako bi se pomoglo roditeljima čija djeca trebaju liječenje, koje trenutno nije pokriveno Fondom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Iz Udruženja oglasili su se saopćenjem povodom nedavnih medijskih natpisa vezanih za dva konkretna slučaja oboljele djece i njihovog izmještanja u inostranstvo te istakli da se često nađu između različitih institucija za liječenje djece, s jedne strane, i roditelja oboljele djece, s druge strane.

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kao zvanična nadležna institucija za liječenje ovako teško oboljele djece, u okviru svojih nadležnosti i propisa poštuje svoje procedure, a mi nismo ti koji imaju pravo ocjenjivati stručni rad ljekara čija je to profesija – poručili su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Smatraju da je došlo do evidentnog sudara struke i njihovih jasno definiranih pravila i procedura s emocijama roditelja, koje su izazvane isključivo s jednim ciljem, a to je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli svome djetetu.

Najmanje nerazumijevanje koje ljekari u bilo kojem segmentu pokažu prema djetetu i stanju u kojem se nalazi, roditelji prepoznaju kao signal da postoje i druge bolnice i načini da im se pomogne. Isto tako, nažalost, nisu svi slučajevi oboljenja djece jednaki i samim time ne mogu se jednako tretirati, navodi Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Pristup u koji Udruženje već 15 godina vjeruje je multidisciplinarni pristup liječenju koji podrazumijeva odnos doktor-medicinska sestra-roditelj-Udruženje. Do sada se, ističu, pokazalo da takav način zajedničkog rada Udruženja i Hematonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Jezero doprinosi i uspješnom izliječenju djece.

– Želimo vjerovati da naši doktori i medicinsko osoblje ulažu maksimalne napore da urade sve što je u njihovoj moći kako bi djeca uspješno stigla do svog cilja, a to je izliječenje – kažu iz Udruženja.

Naglasili su da bi se upravo sistemskim rješenjem tog pitanja ta oblast dovela u red, ali i spriječile brojne pojedinačne humanitarne akcije koje su vrlo često i prilika u kojoj nepoznati pojedinci i grupe manipuliraju roditeljima i njihovom djecom koji su u nevolji.