Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srceparajuća priča iz Mostara: Porodica Hadžović živi u “kući” od drveta i kamena

BiH

Hadzovici (2)
Foto: A. Marić/Fokus

U maloj kući izgrađenoj od kamena i dijelom od dasaka u blizini pijace u Vrapčićima pored Mostara, već 15 godina živi porodica Hadžović.

Glava kuće, otac 34-godišnjeg Sabina, preminuo je prije nekoliko godina, a njegova majka napustila ih je prije više od dvije decenije, otkad je kažu teže, ali se nastavljaju boriti za svoje mjesto pod suncem.

Noću na velikoj hladnoći nije ugodno, ali se snalaze. Sabin je vrijedan i svakodneno pored Mostarskog jezera prikuplja drva za ogrijev, a njegova supruga Alena stigne obezbijediti poneku marku kako bi se prehranili.

Stariji sin je već školarac, pohađa obližnju osnovnu školu, gdje zahvaljujući roditeljima ostale djece i osoblju škole, kao i pomoći nadležnih centara ima svakodnevno obrok i školski pribor. Drugo dijete Hadžovići su dobili prije 14 mjeseci.

– Ovo je objekat koji je nekad pripadao Hidrocentrali (u neposrednoj blizini brane). Nismo nikad dosad imali probleme, niko nas nije tjerao odavde, govori Sabin, pokazujući nam na drugu od dvije sobe u kojoj je zimi toplije nego u prostoriji od dasaka kroz koju se prolazi do stare zidine.

Sabin često komšijama pomaže u svakodnevnim poslovima i za to dobije dinar kojim prežive. Komšije ionako pomažu koliko mogu, posebno posljednjih mjeseci. Kućica je smještena u blizini mostarskog jezera i pored nje često prolaze šetači, zaljubljenici u prirodu.

Jedan od njih, poznati mostarski kamerman Alan Hadžić često im pomaže, a nedavno su u pomoć pritrčali i ostali sugrađani, nakon što su vidjeli fotofrafije koje je upravo Alan podijelio na društvenim mrežama.

Hadžovići maštaju o toplom domu s instalacijama. Alena je posljednjih dana često na vratima kantonalnih i gradskih institucija u nadi da bi Hadžovići uskoro mogli dobiti smještaj u Bafo naselju. Bilo bi to na neki način ostvarenje sna i prvi korak u normalan život.

– Nisam nikad bio zaposlen, ali često ljeti tokom sezone idem po gradilištima i radim za dnevnicu. Zima je svakako najteža i zbog hladnoće i zbog manjka posla, govori Sabin koji često sa sinom na obali jezera prikuplja sekundarne sirovine od kojih također zaradi “poneku paru“.