gradsko vijeće sarajeva

Srdić povukao kandidaturu, Ademovićev sin izabran za predsjedavajućeg

gradsko vijece (1)

Predsjedavajući Igor Gavrić je na početku rekao da nedostaju elementi za konstutuirajuću sjednicu jer, kako je iz medija saznao, Bogić Bogićević je povukao kandidaturu za gradonačelnika, ali da još uvijek nema zvanične potvrde o tom

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je nakon prekida 24. marta danas nastavljena, trebalo je da bude izabran predsjedavajući tog vijeća i njegovi zamjenici, kao i gradonačelnik Sarajeva.

Predsjedavajući Igor Gavrić je na početku rekao da nedostaju elementi za konstutuirajuću sjednicu jer, kako je iz medija saznao, Bogić Bogićević je povukao kandidaturu za gradonačelnika, ali da još uvijek nema zvanične potvrde o tome.

U toku sjednice je, nakon žustre rasprave, kandidaturu za predsjedavajućeg GV-a povukao vijećnik Srđan Srdić, zato što su mu, kako je kazao, spočitavali da je svojom kandidaturom ugrozio kandidaturu Bogića Bogićevića za mjesto gradonačelnika.

Podsjećamo, u slučaju da je Srdić kao Srbin bio izabran za poziciju za koju se kandidirao, Bogićević ne bi mogao biti biran za gradonačelnika jer također dolazi iz reda Srba. Srdićeva kandidatura i dešavanja na prvoj sjednici, rezultirali su da Bogićević odustane od kandidature, što je saopštio putem medija.

Također je i vijećnik Vedad Deljkić (SDA) podnio ostavku na mjesto člana Komisije za izbor i imenovanje, te je uime Kluba SDA predložio Srđana Simonovića za člana.

Jasmin Ademović

Kao kandidat za mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća ostao je Jasmin Ademović, sin političkog direktora Naroda i pravde Kemala Ademovića. Nakon tajnog glasanja, vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, su sa 18 glasova „za“ četiri „nevažeća“ i tri „nepopunjena“, izabrali su Ademovića, javlja Fena.

Nakon imenovanja, Igor Gavrić je čestitao svom nasljedniku Jasminu Ademoviću te mu uručio lentu i prepustio mjesto predsjedavanja Vijećem.

Ademović se kratko obratio vijećnicima, zahvalio im na ukazanom povjerenju, te svima poželio uspjeha u radu.

U nastavku sjednice, vijećnici će birati dva zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Za zamjenike predsjedavajućeg predloženi su Dragan Stevanović i Mirelu Džehverović.