Srebrenica nakon dvije decenije ponovo dobila poslastičarnicu

slastičarna-srebrenica

Srebrenica je nakon skoro dvije decenije ponovo dobila poslastičarnicu. Građani ovog gradića sada imaju mogućnost porodično izaći na kafu i kolače u poslastičarnicu “Malboro”, dok su do sada su za kupovinu gotovih kolača morali odlaziti čak u Bratunac, prenosi Anadolu Agency.

Inače, u posljednje vrijeme Srebrenica je ostala bez mesnice, a odavno nema pekaru jer je vlasnik odlučio da otvori poslastičarnicu.

Emir_Hadžiarapović

Emir Hadžiarapović

Emir Hadžiarapović, početkom rata kao izbjeglica otišao je u Holandiju, gdje je živio i radio. Odlučio je da se vrati u svoju Srebrenicu i obraduje svoje sugrađane otvaranjem kafe-poslastičarnice.

“Sve godine života u Holandiji sanjao sam o tome da ponovo u svojoj kući otvorim poslastičarnicu. Evo, moja želja se ispunila”, kazao je Hadžiarapović.

Građani su oduševljeni inicijativom svog sugrađanina. Svakodnevno svraćaju sa djecom jer u sklopu kafe-poslastičarnice postoji i mala igraonica.

“Lijepo je kad imaš mjesto gdje možeš izaći sa porodicom. Poslastičarnica nam je falila, dolaze porodični ljudi, za sve je otvoreno”, kaže Zekerijah Hadžić.

Jelena Bibić, dvadeset godina je provela na birou za zapošljavanje. Otvaranjem kafe-poslastičarnice u Srebrenici dobila je priliku za posao.

Jelena_Bibić

Jelena Bibić

“Evo, pružila mi se prilika da radim. Zahvalna sam Emiru na ukazanom povjerenju, jer većina poslodavaca odlučuje da zaposli mlađe ljude, za nas koji smo prešli neke godine mala je mogućnost za posao”, kaže Jelena Bibić, radnica u kafe-poslastičarnici.

Građani Srebrenice za kilogram mesa trebaju putuju u deset kilometara udaljeni Bratunac. Srebrenica nema ni obućara, krojača i mnogih zanatlija koji su egzistirali u ovom gradu prije rata.

Emir Hadžiarapović je odlučio da pokuša vratiti Srebrenici prijeratni sjaj.

“Ja pokušavam da promejnim trenutnu situaciju, otvorio sam poslastičarnicu, nadam se da će i drugi probati da otvore nešto drugo. Meni je drago da su građani oduševljeni, to mi je dovoljno, ali se nadam da će ovaj lokal dobro raditi i da će opstati u Srebrenici”, kaže Emir.

Građani Srebrenice se nadaju da Emir neće biti usamljen primjer, da će mu se pridružiti i drugi ljudi koji su otišli iz ovog grada, da će se vratiti napraviti nešto slično u Srebrenici.