Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebreničani o presudi: Svaka kazna osim doživotne je premala

srebrenicani – presuda karadzicu

Radovan Karadžić osuđen je danas u sudnici Haškog tribunala na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U memorijalnom centru u Potočarima, bilo je upriličeno praćenje suđenja uživo. Uz pojačane mjere bezbjednosti i veliki broj novinarskih ekipa iz BiH i regiona, prenosu uživo je prisustvovalo oko 50-ak građana Srebrenice, ali i grupa studenata iz Francuske.

Nakon izricanja presude vidljiva je bila uznemirenost među prisutnima. Većina onih koji su pratili suđenje u Potočarima nisu bili zadovoljni izrečenom kaznom.

Mejra Đogaz je u ratu ostala bez 16 članova uže porodice, izgubila je tri sina, oca, unuka, muža, za nju svaka kazna osim doživotne je premala.

“Ništa, trebali su ga doživotno osuditi, ali on je nas osudio, čim je djecu pobio doživotno nas je osudio,a njemu je lijepo tamo, bolje izgleda nego kad je došao u Hag”, izjavila je Mejra.

Amir Kulaglić iz Srebrenice smatra da je visina kazne od 40 godina veliko razočarenje za sve.

“Razočarenje, tuga, nepovjerenje… Mi smo svi očekivali pravdu, 40 godina za sve ono što smo mi preživjeli je u stvari nagrada njemu i njegovim saradnicima”, rekao je Amir.

Hanifa Đogaz smatra da ne postoji adekvatna kazna koja bi bila zadovoljavajuća za porodice žrtava.

“Njemu je trebala doživotna robija da bude, a najbolje bi bilo da su ga pustili, njegovog sina ubili, pa da vide kako bi on rovio od grobnice do grobnice da traži svoje sinove. Kao što mi majke danas tražimo, ja sam moju kćerku ukopala bez glave, nikad joj glavu nisam našla”, rekla je Hanifa.

Hamdija Fejzić je jedan od onih za koje je ova presuda bila očekivana, uzimajući u obzir prethodno izrečene kazne.

“Imajući u vidu presude koje su izrečene nekim oficirima, gdje se stavlja na teret zločin protiv čovječnosti, genocid, bilo je očekivati da presuda bude u ovom obliku. Praksa Haškog tribunala jeste da pokušava da razvodni, da što manje odgovaraju zločinci”, objasnio je Fejzić.

U Srebrenici je danas u popodnevnim časovima mirno, do sada nisu zabilježena nikakva javna okupljanja, niti bilo kakvi incidenti.