Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog viškovića

Srebrenka Golić i Anton Kasipović izabrani za potpredsjednike Vlade RS-a

Ovim je, nakon dva dana rada, okončana 2. redovna sjednica Narodne skupštine RS-a, a za sutra je najavljeno i 3. redovno zasjedanje entitetskog parlamenta

Za potpredsjednike Vlade RS-a večeras su izabrani ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić iz bošnjačkog i ministar pravde Anton Kasipović iz hrvatskog naroda.

Golić i Kasipovića je na te funkcije predložio entitetski premijer Radovan Višković, a njihovo imenovanje je potvrdila Narodna skupština RS-a.

Poslanici su u drugom nastavku 2. redovne sjednice entitetskog parlamenta usvojili zaključak u vezi sa građanskom inicijativom za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

U zaključcima stranaka vladajuće većine data je podrška toj inicijativi, te se obavezuje entitetska vlada da u budžetu za 2020.godine, u skladu s mogućnostima, planira sredstva kako bi se obezbijedili besplatni udžbenici za socijalno osjetljive kategorije koji pohađaju osnovnu školu u RS.

Skupština također predlaže Vladi da u narednom periodu izradi Zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u RS.

Usvojen je izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a za 2017.,te između ostalog, Odluka o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene za „Janjske otoke“, po skraćenom postupku, te Prostorni plan područja posebne namjene „Aerodrom“ Banja Luka.

Primjenjen je k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, te prihvaćen izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a o radu za 2017. godinu.

Ovim je, nakon dva dana rada, okončana 2. redovna sjednica Narodne skupštine RS-a, a za sutra je najavljeno i 3. redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.