Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pljačka banke

Detalji drame u Mostaru: Pljačkaši držali taoce na nišanu

pljacka_banke

Kada su pljačkaši vidjeli veliki broj policajaca kojima su se u jednom trenutku sasvim slučajno pridružila i trojica pripadnika FUP-a te SIPA-e, odmah su se zabarikadirali

Velika drama koja se jučer odigrala ispred Privredne banke na Korzu u Mostaru okončana je hapšenjem trojice pljačkaša. Oni su poslije neuspjelog razbojništva, nakon dolaska policije, kao taoce skoro pola sata držali sedam ljudi.

Nasreću, pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, naročito Odjela kriminalističke policije PU Mostar, koji su prvi stigli na lice mjesta nakon što se aktivirao takozvani tihi alarm, uspjeli su maestralno okončati ovu akciju bez žrtava.

U 15.10 sati u banku su, u prilično prometnom dijelu Mostara, u kojoj je jučer počela isplata penzija, upali, kako nam je za Dnevni avaz nezvanično potvrđeno, stari policijski znanci Renato Andačić, Damir Hrnjez te Krešimir Srbić iz Zagreba.

Bili su maskirani i naoružani pištoljima te su odmah razoružali zaštitara i zatražili novac. U banci su se uz zaštitara te službenike nalazila tri klijenta, a svima su naredili da legnu.

Odmah po aktivaciji alarma na lice mjesta su stigli policajci, među prvima Mario Pekić, zamjenik komandira PU Mostar, kojeg je prije četiri godine nagradila i Američka ambasada za saradnju na jednom krivičnom djelu i koji je bio jedan od vođa akcije.

Kada su pljačkaši vidjeli veliki broj policajaca kojima su se u jednom trenutku sasvim slučajno pridružila i trojica pripadnika FUP-a te SIPA-e, odmah su se zabarikadirali.

Potom su uperili pištolje prema policiji, koja ih je sve vrijeme držala na nišanu, a potom su uslijedili pregovori. Ubrzo su došli i specijalci te su pljačkaši, kako saznajemo od izvora s lica mjesta, shvatili da nemaju izbora i da, uprkos taocima, od policije, praktično, ne mogu ništa iznuditi osim predaje.

Hrnjez im je otvorio vrata i prvi izašao, spustivši pištolj, a potom su specijalci zaskočili Andačića i Srbića te ih savladali. Odmah je na lice mjesta upućena ekipa Hitne pomoći Mostar, budući da je jednoj uposlenici pozlilo, a i ostali su bili u stanju šoka.

Kako nam je rekla jedna od njih sa suzama u očima, sve se odigralo kao u magli.

– Čim su upali, nisu nam ni trebali govoriti da legnemo, od straha smo se svi porušili. Bili su uzeli novac, ali, srećom, sve se dobro završilo – kazala nam je ona.

Policija je uspjela, nakon dojave, blokirati kompletno područje oko banke, ali i druge dijelove grada, jer su, između ostalog, provjeravali imaju li pomagača. Ovoj drami jučer je svjedočio i veliki broj građana koji su aplauzima nagradili mostarske policajce.