Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno iz sindikata

Srednje škole u ZHK i dalje u štrajku, pregovora nema

ucionica_skola fena (1)

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine

Generalni štrajk članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu ulazi u treću sedmicu, a nema naznaka da bi do dogovora i prekida štrajka moglo doći u skoro vrijeme.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petric, za štrajk postoji više razloga, a glavna dva su nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

– Nisu nas zvali ni Ministarstvo obrazovanja ni Vlada ZHK, a planiramo štrajkati dok nam ne ispune zahtjeve. Mi smo u septembru dobili povećanje od 5 posto, ali to su iznosi od 45 maraka za profesore i oko 35 maraka ostalim djelatnicima. Lako se hvaliti u medijima da su nam povećali plaću dok je činjenica da će profesor početnik u ZHK imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHK održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Stoga je Sindikat stupio u generalni štrajk 24. novembra, a od tada, po riječima predsjednice Sindikata, nije bilo nikakvog kontakta s predstavnicima kantonalne vlade.

Pokušali smo dobiti komentar iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHK gdje nam je rečeno da je ministrica na službenom putu.

Ranije je kantonalna ministrica obrazovanja Ružica Mikulić Feni kazala kako je Vlada ZHK nedavno povećala plaću prosvjetnim djelatnicima za 5 posto, a da nije mogla obećati dodatna dva povećanja od 5 posto u 2022. godini, što je tražio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

– Nadam se da će biti dovoljno pameti i s jedne i s druge strane te da se štrajk neće razvući u nedogled – izjavila je tada ministrica Mikulić.