Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srna-Bajramović: Kampanja “Skinimo okove” je samo politička obmana

Segmedina Srna

Povodom početka kampanje „Skinimo okove“, što je, ustvari, promocija slogana koji ukazuje na šansu za ekonomski-socijalni oporavak BiH kroz provedbu ekonomskih reformi iz Reformske agende, Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja SDP BiH u Domu naroda, uputila je pitanje u Domu naroda, u kojem traži objašnjenje ko stoji iza ove kampanje.

– S obzirom da je u toku promotivna aktivnost pod simboličnim nazivom “Skinimo okove”, koja očigledno ima za cilj afirmaciju očekivanih benefita Reformske agende, od kojih smo miljama daleko, moram priznati kako je sama kampanja, najblaže rečeno, osmišljena kao još jedna politička obmana, valjda s namjerom ublažavanja negativnih reakcija javnosti uoči lokalnih izbora za stranke vladajuće koalicije.

Namjera naručioca iste je očigledno da proizvede osjećaj dodatnog strpljenja kod građana za neefikasnost sistema potaknuto nadom u bolje sutra, što su u ovoj zemlji građani apsolvirali bar milion puta.

Cjelokupan promotivni model predstavlja, blago rečeno, licemjernu političku prevaru, pogotovo kad dolazi od onih koji su Reformsku agendu napisali u 17 verzija, bez da su je građani i vidjeli.

Činjenica je da smo došli na tako nizak nivo da promoviramo i namjeru bez rezultata, pa stoga postavljam pitanje ko je naručilac kampanje, te koliko ista košta, iz kojih izvora se finansira i kako je odabrana marketinška agencija koja ju provodi?

Također, tražim od Vlade odgovor na pitanje je li tačno da je Vlada poslala molbu prema ambasadama pojedinih zemalja da finansiraju ovu kampanju? Ako jeste, zašto o tome nije upoznala javnost i Parlament FBiH?

Da li je i na koji način uređen odnos Vlade i tih ambasada u vezi sa ovom kampanjom, odnosno kakve obaveze je Vlada preuzela u tom odnosu bez da je o tome makar informisala Parlament, a da ne govorim da je o tome trebala dobiti dozvolu Parlamenta da se upusti u neki takav aranžman, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ugovorni odnos sa bilo kojom ambasadom u praksi prije svega odnos dvije države – navodi u svom pitanju Srna-Bajramović.