Srna Bajramović: Pričaju o napretku, a na KCUS-u nema reagensa

segmedina srna bajramovic

Na sjednici Skupštine KS zastupnica SDP-a Segmendina Srna Bajramović uputila je zastupničko pitanje koje se odnosi na stanje u zdravstvenom sektoru, piše Patria.

– Već mjesecima imamo priliku da se suočavamo sa dijametralno suprotnim, tj. apsolutno kontradiktornim informacijama kada je u pitanju stanje u UKCS. U jednom trenutku svjedočimo u pojedinim medijima informacijama o napretku u svakom smislu koji je rezultat rada novog menadžmenta, dok u drugom imamo informacije o odlasku eminentnih doktora sa većine klinika, do situacije koja je zgrozila javnost a to je činjenica kako nije bilo reagensa za nalaz trogodišnjeg dijeteta – kazala je Srna Bajramović.

Ona je dodala da „s obzirom da se radi o ustanovi koju građani KS dominantno finansiraju sredstvima iz ZZO KS, smatram da je apsolutno neprihvatljiva činjenica da u okviru pružanja zdravstvene zaštite građanima kantona Sarajevo, imamo situaciju nemogućnosti pružanja elementarnih zdravstvenih usluga“.

Uzimajući u obzir prethodno navedeno, pitam resorno ministarstvo zdravstva da li je upoznato o navedenom slučaju, te da li se radilo samo o jednokratnom incidentu kada je u pitanju nedostatak reagensa, ili građani KS moraju u narednom periodu očekivati da prilikom posjete UKCS budu upućivani u privatne zdravstvene ustanove kako bi osigurali sebi adekvatnu zdravstvenu zaštitu, naravno uz plaćanje ?

– Želim vjerovati kako situacije koje imamo nisu dobro isplanirani mehanizam erozije usluga javnog zdravstvenog sektora kojim će se građani KS natjerati da svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju dominantno u privatnim zdravstvenim klinikama čime bi se privatizacija zdravstva izvršila tihim putem, a samim tim otvorio prostor za realizaciju upitnih reformskih projekata o kojima smo mjesecima slušali.. – poručila je Srna Bajramović.