Srna Bajramović: Vantjelesna oplodnja i dalje ostaje privilegija bogatih

Segmedina Srna-Bajramovic

Segmedina Srna Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda PFBiH, smatra da politički javašluk i dalje nemoralno dominira  administrativnim formalizmom kada su u pitanju zakoni koji rješavaju životne probleme građana, poput Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomogunutom oplodnjom.

„Za tehničku objavu Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u Službenim novinama, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma od 20.6. i na sjednici Doma naroda od 6.6.2018., trebalo je bezobrazno neodgovornih mjesec dana.

Sve navedeno dokazuje da politički javašluk i dalje nemoralno dominira  administrativnim formalizmom kada su u pitanju i ovako osjetljivi životniproblemi s kojim se suočava svaki šesti par u našoj zemlji.

Ukoliko je aktuelnoj vlasti trebalo mjesec dana da se izvrši formalna objava Zakona, postavlja se pitanje kojom brzinom parovi mogu očekivati da će se realizirati obaveze za njegovu punu funkcionalnost , predviđene u smislu formiranja stručne komisije (rok tri mjeseca) i kreiranja podzakonskih akata (18 mjeseci).

Zbog svega navedenog, vantjelesna oplodnja i dalje ostaje privilegija bogatih i razlog za dužničko ropstvo velikog broja parova, te je jasno da implementacija zakona mora biti značajno efikasnija od bezobrazno dugih rokova predviđenih zakonom.

Zato tražimo od nadležnog ministarstva da se u skladu sa osjetljivosti pitanja, javno izjasni kakvo je stanje sa implementacijom, da li postoji akcioni plan, nosioci aktivnosti, te koji su rokovi implementacije predmetnog zakona kada je u pitanju njegova puna funkcionalnost spram parova kojima je svaki dan čekanja dug kao godina?

Također, očekujemo da ministarstvo pripremi instrukciju za Vladu u kojoj će se vrlo jasno propisati da svi parovi imaju pravo na refundaciju za sve postupke koji su, u skladu sa ovim zakonom, vršeni nakon stupanja na snagu samog zakona.

Na taj način će se koliko toliko ublažiti ova traljavost u implementaciji obaveza iz zakona, a parovima olakšati finansijski aspekt pristupa propisanim postupcima, kako priliči za roditeljstvo i novi život“, navodi u svojoj izjavi Srna-Bajramović.