Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSSBiH: Nastavit ćemo štititi prava radnika

BiH

sindikati_protest_anadolija

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je danas da će nastaviti štititi prava svih svojih članova, te da bez obzira na izjave zvaničnika Federalne vlade ili Udruženja poslodavaca FBiH, radnici neće ostati nezaštićeni i bez prava.

Kako su u saopćenju podsjetili, član 30. stav II Okvirnog kolektivnog ugovora definira da, ukoliko nijedna strana ne predloži izmjene i dopune Ugovora, smatra se da je njegovo važenje produženo za period na koji je i potpisan.

S obzirom da Opći kolektivni ugovor, koji su potpisali Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, ističe danas iz Saveza podsjećaju da su ranije pozivali Udruženje poslodavaca da, imajući u vidu da nije bilo zahtjeva za izmjene Ugovora, potvrde produženje važenja.

– Međutim, naš socijalni partner nas je obavijestio da ne postoje razlozi za postojanje Općeg kolektivnog ugovora uopće. Imajući u vidu da je to jedini ugovor koji propisuje najnižu plaću te da u skladu s Konvencijom 131 Međunarodne organizacije rada, koju je BiH ratificirala, ona mora biti definirana, jer prestankom važenja Ugovora praktično bi bila prekršena Konvencija – ističu.

Kao jedan od razloga za nepristupanje pregovorima o produženju važenja Ugovora navodi se činjenica da nije došlo do proširenja važenja, ali iz Saveza podsjećaju da su na svakoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća isticali tu problematiku.

Zahtijevali su i od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da, u skladu sa Zakonom o radu i zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća, prošire njegovo dejstvo na sve zaposlene i poslodavce u FBiH.

– Jasno je zašto Ugovor nije proširen. Čekalo se da istekne njegovo važenje pa da se radnicima zvanično pokuša oduzeti kolektivni ugovor kao mehanizam za zaštitu njihovih najosnovnijih prava – smatraju u Savezu samostalnih sindikata.

Podsjetili su da jedino Opći kolektivni ugovor definira obavezan obim prava u granskim kolektivnim ugovorima, tako da njegovim nepostojanjem prestaje da postoji i obaveza postojanja kolektivnih ugovora na bilo kojem nivou.

– Zato je neprihvatljivo da izvršna vlast u Federaciji BiH tvrdi da nema potrebe za postojanje mehanizama za zaštitu prava radnika – istaknuto je u saopćenju Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.