SDP: Vlada KS bi u svakoj normalnoj zemlji podnijela ostavku

BiH

vlada-ks-konakovic
Vlada KS

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj vanrednoj sjednici povukla odluku o nezakonitom povećanju cijena grijanja i istovremeno najavila da će ubrzo opet uraditi isto, samo sa još većim poskupljenjem, jedno je očigledno – ova vlada je potpuno nesposobna i neosjetljiva na probleme građana i u svakoj normalnoj zemlji bi sami podnijeli ostavke ili bi bili smijenjeni.

Bahatost sa kojom premijer Elmedin Konaković poručuje da će “građanima biti teže ali će biti ispravnije” graniči sa apsolutnim odsustvom zdravog razuma i socijalne osjetljivosti. Ovim putem podsjećamo da je nedavno federalni ministar energije, rudarstva i industrije također javno poručio da povećanje cijena grijanja koje pružaju Toplane Sarajevo nije opravdano iz razloga što ovo javno preduzeće nije smanjivalo cijene kada je to uradio njihov dobavljač BH Gas.

SDP BiH je odmah po donošenju sporne odluke o povećanju cijene grijanja za 8,3 posto zatražio da se ocijeni njena zakonitost i ustavnost jer je sasvim jasno da svako retroaktivno povećanje cijena pravno neodrživo.

Iako smo prije više od 10 dana pozvali premijera Konakovića da se izvini građanima i da povuče nezakonitu odluku, on je to tek jučer uradio. Žalosno je da je to urađeno, ne zato što su shvatili da su pogriješili, već zato što se boje da im Ustavni sud ne poništi odluku na osnovu SDP-ove apelacije.

Jedini razlog zbog kojeg aktuelna vlast namjerava poskupiti živote građana koje već decenijama ionako dovode do prosjačkog štapa jeste daljnje uhljebljivanje kadrova od strane SDA u ovom preduzeću. SDA i njeni kadrovi su uništili i opljačkali skoro svako javno preduzeće u Sarajevu dok su usluge koje ta preduzeća pružaju došle na nivo najnerazvijenijih afričkih zemalja.

SDP će se suprotstaviti svakom novom pokušaju zavlačenja ruku vlastodržaca u džepove građana.