Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oprečne informacije

Šta ako koronavirus stigne u BiH: KCUS nema izolatorij, a ne znaju ni gdje bi trebao biti

kcus

Posebno zbunjuju kontardiktorne informacije koje dolaze s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Iako pacijenti zaraženi koronavirusom moraju biti hitno smješteni u izolaciju, Bosna i Hercegovina mogla bi imati veliki problem u slučaju potvrde zaraznog oboljenja u našoj zemlji zbog nedostatka izolatorija.

Posebno zbunjuju kontardiktorne informacije koje dolaze s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Naime, Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a nedavno je za Klix kazao da je Krizni štab Kantona Sarajevo usvojio zaključak da se urgentno pronađe adekvatan prostor na području Kantona Sarajevo koji bi ispunjavao navedene uslove.

“Trenutno je prijedlog da se izolatorij formira u krugu Opće bolnice ‘Prim.dr Abdulah Nakaš’, u prostorijama koje koristi VSTV, a u vlasništvu su Ministarstva odbrane BiH, kao alternativni prijedlog je izgradnja privremenog objekta u krugu Kasarne Rajlovac”, dodaje Baljić, a što je objavljeno 3. februara 2020. godine.

Dakle, izolatorij su predlagali u strogom centru grada.

No, na trećem po redu kolegiju direktora disciplina na opasnosti od širenja korona virusa i na teritoriji Bosne i Hercegovine 31. januara zaključeno je, što je vidljivo na stranici KCUS-a, da izolatorij treba biti udaljen od naseljenih područja.

„Kontrolni punktovi moraju biti organizirani na svim većim ulazima u grad (aerodrom, željeznička stanica i sl.). Domovi zdravlja i Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, kao primarni i sekundarni nivoi zdravstvene zaštite, također moraju učestvovati u formiranju 24-satnih punktova“, saopćeno je.

Različita tumačenja u samo nekoliko dana ostavljaju mogućnost spekulacijama da u BiH niko ne zna šta bi se desilo ukoliko koronavirus stigne.