Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta bi se desilo kada bi na Sarajevo pala atomska bomba?

BiH

bomba456

Tačno prije 70 godina Amerikanci su bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, izazvavsi jednu od najvećih tragedija u historiji čovječanstva.

Za nekoliko sekundi, sa lica zemlje nestalo je više od 65.000 ljudi, dok će se narednih nekoliko decenija tragični bilans povećavati za stotine hiljada novih žrtava koje su bile izložene nevidljivim, razarajućim efekatima radijacije.

Običnom čovjeku može biti teško da zamisli konkretne posljedice atomske eksplozije, te da bi shvatio razmjere drame koju su stanovnici Hirošime preživjeli prije desam decenija, PRI je osmislio poučnu aplikaciju koja korisniku pruža mogućnost da sagleda strahote koje bi bacanje bombe na njegov grad izazvalo.

[quote_right]Na prostoru svijetlo crvene boje, prečnika 1,5 kilometara, razaranje je i dalje potpuno, ali tu stopa smrtnosti dostiže 70 posto[/quote_right]

Dovoljno je izabrati grad na mapi da bi se vidjelo dokle seže udarni talas.

Na prostoru označenom crvenom bojom, prečnika 800 metara oko epicentra, razaranje je totalno, a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto, mada radijacija ostavlja malo šansi rijetkim preživjelim.

Na prostoru svijetlo crvene boje, prečnika 1,5 kilometara, razaranje je i dalje potpuno, ali tu stopa smrtnosti dostiže 70 posto.

Naradžasta boja obilježava prostor prečnika pet kilometara na kom su razaranja i dalje velika.

Bijelom bojom je obuhvaćen prostor prečnika 20 kilometara u kom zgrade i dalje stoje na svom mjestu, mada su pretrpjele znatna oštećenja.

Sve navedene brojke zasnivaju se na statističkim podacima bombardovanja Hirošime i Nagasakija.