Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta BiH ima zajedničko sa Andorom, Lihtenštajnom, Monakom i Vatikanom?

map-of-europe10

Pojedine zemlje u Evropi imaju iznimno velika zakonodavna tijela, pa tako u gornjem domu britanskog parlamenta sjedi skoro 800 zastupnika.

Druge pak zemlje imaju znatno manje državne parlamente, pa se stoga Bosna i Hercegovina sa svoja dva doma, Predstavničkim i Domom naroda našla u društvu nekih od najmanjih država Evrope.

Na ovoj listi koju je sastavio portal HITC Vatikan se nalazi na prvom mjestu, sa najmanjim brojem članova parlamentarnog tijela (sedam) koji papi predlažu zakone.

Na drugom mjestu našla se BiH čiji Dom naroda državnog parlamenta čini 15 delegata, i to po pet iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Na listi slijedi kneževina Monako čije nacionalno vijeće čine 24 člana, dok je čevrta zemlja na listi Lihtenštajn sa 25 zakonodavaca.

Peta je Andora sa 28 članova zakonodavnog vijeća, a šesta je Slovenija sa gornjim domom parlamenta kojeg čini 40 članova. Na sedmom mjestu opet se pojavljuje BiH sa svojim Predstavničkim domom državnog parlamenta kojeg čine 42 zastupnika.

“Čak 14 stranaka zastupljeno je u Parlamentu BiH što ga čini jednim od najrascjepkanijih zakonodavnih tijela u svijetu”, navodi portal HITC.