Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet u Tuzli: Provjerit ćemo koji profesori predaju i na privatnim fakultetima

cof

Na Univerzitetu u Tuzli danas je započela nova akademska godina. Iako se navodi da je demografska slika BiH jedna od glavnih uzročnika sve manjeg broja upisanih studenata na ovom Univerzitetu, činjenica je i da je sve veći broj privatnih fakulteta u Tuzli doprinio ovako lošem broju upisanih.

„Da. Dio studenata je svakako prešao na privatne fakultete, ali to bi javnim univerzitetima trebao biti poticaj da sada rade što bolje i prilagođavaju se tržištu te evropskom kvalifikacijskom okviru“, rekla je novoimenovana rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Na pitanje novinara koliko profesora s Univerziteta u Tuzli istovremeno predaje i na privatnim fakultetima, rektorica Hadžigrahić je rekla da tačan podatak nemaju.

Nermina Hadžigrahić

„U toku je prikupljanje tih podataka o profesorima koji rade na drugim univerzitetima i svakako ćemo se u narednom periodu baviti i tom temom i poduzeti odgovarajuće mjere.“

Ove godine na Univerzitet u Tuzli upisano je 1600 studenata na više od dvije hiljade otvorenih mjesta.

„Ali to je problem i drugih univerziteta. Na nama je zato da se borimo, ne samo za veći broj studenata, nego da naše nastavne planove i programe prilagođavamo tržištu i osavremenjujemo naš Univerzitet“, dodala je rektorica te naglasila posebnu činjenicu koja je prema njenom mišljenju ogromna slabost u nastavnom planu i programu Univerziteta u Tuzli.

„Ovdje je naučno-istraživaki rad poprilično zapostavljen i sada se imamo obavezu njime još više baviti. Moramo raditi na novim projektima i uvoditi mlade ljude u ovu vrlo značajnu sferu obrazovanja. Ne možemo se više baviti samo nastavom. Mi moramo potaknuti međunarodnu saradnju s drugim univerzitetima s kojima imamo potpisane brojne sporazume, ali moramo raditi i na realizaciji tih potpisanih ugovora. Bilo bi dobro da bar jedan semestar ili dio semestra naši studenti provedu na jednom od univerziteta u Evropi jer će tako i studenti iz drugih zemalja dolaziti kod nas. Također, mislim da moramo raditi na uvođenju studija na Engleskom jeziku.“

I dok rektorica Hadžigrahić govori o novim projektima i razvoju visokog obrazovanja, u Tuzlanskom kantonu nedavno je donesen novi zakon o naučno-istraživačkom radu, a kako nam je pojašnjeno, navodno će ministar obrazovanja utvrđivati koje su to naučne oblasti.

Također, sredstva koja će se izdvajati za nauku su i dalje minimalna i ne dosežu niti 1 posto budžeta TK.

„Voljeli bismo da se izdvaja više sredstava, ali moramo biti realni zbog opće situacije. Mislim da je zato na nama da radimo na projektima iz kojih možemo osigurati novac za razvoj naučno-istraživačkog rada. Ne možemo se oslanjati samo na sredstva koje izdvaja društvo“, rekla je rektorica UNTZ Nermina Hadžigrahić.

I dok je pred Univerzitetom u Tuzli je proces reakreditacije te akreditacija studijskih programa, u u srijedu, 4. oktobra, u Tuzli, s radom počinje privatni Medicinski fakultet.