Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta će pokazati američka analiza pravosudnog sektora u BiH?

Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen E. Cormack, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Sead Lisak u četvrtak će u Sarajevu predstaviti Dijagnostičku analizu integriteta pravosuđa u BiH i moguće rizike korupcije i neetičkog ponašanja u pravosuđu.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), putem svog Projekta podrške pravosuđu u BiH, u saradnji s VSTV-om i APIK-om, uradila je ovu analizu kako bi se napravila sveobuhvatna procjena pravosuđa u BiH i identificirale slabosti koje mogu dovesti do korumpiranog ili neetičkog ponašanja različitih aktera u lancu pravde, prije svega sudija i tužilaca, ali i advokata odbrane, policije i osoblja u sudovima i tužilaštvima.

Cilj Dijagnostičke analize je da se okupe svi relevantni akteri kako bi zajednički razmatrali preporuke u cilju jačanja integriteta pravosuđa u BiH.

Prevencija i borba protiv korupcije ključni su prioriteti za pravosuđe u BiH, ali i za građane ove zemlje.

U sklopu Analize rađeno je i istraživanje percepcije javnosti o pravosuđu, a prema pokazateljima, građani vjeruju da su policija, mediji i nevladine organizacije najposvećeniji borbi protiv korupcije dok se za pravosudne institucije smatra da drže pretposljednje mjesto, pri čemu su još samo političke stranke iza njih.

Istovremeno, više od 70 posto anketiranih pravosudnih stručnjaka navelo je da su motivi koruptivnog ponašanja povezani s uspostavljanjem veza s finankijski ili politički uticajnim osobama kako bi se ostvarilo napredovanje u karijeri ili druge pogodnosti.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH, saopćeno je iz USAID-a.