Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred sjednicu Vijeća sigurnosti

Šta će Zapad u UN-u “ponuditi” Rusiji u vezi Bosne i Hercegovine?

vijece sigurnosti aaaa

Rusija najavila podršku obnove mandata EUFOR-a, ali ima neke druge zahtjeve. Security Council Report razradio nekoliko opcija u vezi sa ruskim nepriznavanjem Schmidta

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo bi zakazati precizan termin za sjednicu na kojoj će se, još početkom novembra, obaviti polugodišnja debata o Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt izvijestiti Vijeće sigurnosti o najnovijem izvještaju OHR-a.

Piše: A. DUČIĆ

Očekuje se i da će se glasati o produženju mandata multinacionalnih stabilizacijskih snaga predvođenih EU (EUFOR ALTHEA) prije isteka njihovog roka 5. novembra.

Ključno pitanje za Vijeće sigurnosti će biti kako riješiti primjedbe na najavljeni brifing visokog predstavnika i legitimitet OHR-a, s obzirom da Rusija ne priznaje imenovanje Schmidta kao visokog predstavnika.

Prema informacijama nezavisne organizacije Security Council Report koju finansira 25 država svijeta, a koja kreira stručne analize za Vijeće sigurnosti UN-a, kompromis bi mogao biti da Vijeće sigurnosti u mandat EUFOR-a ALTHEA uključi opciju za preispitivanje uloge visokog predstavnika i OHR-a u budućnosti.

Inače, Rusija se prije nekoliko dana zvanično putem Ministarstva vanjskih poslova oglasila navodeći da se ne protivi produženju mandata EUFOR-a.

– Međutim, ne možemo prihvatiti pokušaje nekih od naših zapadnih partnera u Vijeću sigurnosti da dodaju irelevantne političke odredbe relevantnom nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti – navela je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova.

Drugo ključno pitanje je, dalje se navodi u analizi, odbijanje NSRS da prihvati Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida i uzvratno blokiranje institucija BiH.

– Vijeće sigurnosti može razmotriti ponovno potvrđivanje, u svojoj rezoluciji o ovlaštenju EUFOR-a, konačne ovlasti visokog predstavnika. Također bi moglo izraziti duboku zabrinutost zbog taktike upotrijebljene za sprečavanje efikasnog funkcionisanja vlasti BiH. Dodatno ključno pitanje je Dodikova provokativna retorika i prijetnje secesijom. Vijeće sigurnosti može nastaviti sa zabrinutošću, kao i u prethodnim rezolucijama, kontinuiranu polarizirajuću retoriku i djelovanje u BiH. Također bi mogao odlučiti da ih osudi kao prijetnju teritorijalnom integritetu BiH – kaže se u analizi.

Ako Vijeće ne bude u mogućnosti da ponovo produži mandat EUFOR-a prije njegovog isteka 5. novembra zbog teške dinamike, potencijalna opcija bi bila usvajanje “tehničkog produženja” mandata na kratak period kako bi se članovima dalo više vremena za pregovore o tekstu rezolucije.

– Sve u svemu, članovi Vijeća imaju slične zabrinutosti u vezi etničke politike u BiH koja je podijeljena. Većina članova je također kritična prema Dodikovoj retorici i njegovim nedavnim prijetnjama disolucijom, koje smatraju izazovom za suverenitet i teritorijalni integriteta BiH. Rusija, međutim, ima tendenciju da podržava Dodikove stavove. Kina i Rusija ne priznaju Schmidtov autoritet kao visokog predstavnika i mogu još jednom pozvati na prijevremeno zatvaranje OHR-a, uz napomenu da se uloga međunarodne zajednice u BiH značajno promijenila posljednjih godina. Njihovi stavovi će vjerovatno dovesti do spornih diskusija o ulozi visokog predstavnika u pregovorima o obnovi mandata EUFOR-a ALTHEA – ističe se u analizi.

Dalje se navodi da su zemlje članice EU, Velika Britanija i SAD, između ostalih i dalje uvjerene da EUFOR nastavlja igrati ključnu ulogu u stabilnosti i sigurnosti BiH.

Inače, grupa za koordinaciju i izradu nacrta za BiH priprema prvi nacrt Vijeća o BiH. Ova grupa uključuje Estoniju, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD. Francuska je nosilac ovogodišnjeg nacrta rezolucije o obnovi mandata EUFOR ALTHEA.