Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je Denis Bećirović zatražio od Borjane Krišto, Šefika Džaferovića i Mladena Bosića

BiH

denis becirovic

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Denis Bećirović uputio je javni poziv članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH (Borjani Krišto, Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću) da u Dnevni red naredne sjednice uvrste legalno i poslovnički predloženu tačku pod naslovom:

„Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine / Republike Srpske”

U svom obrazloženju Bećirović je napisao:

“Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara.

Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata.

Imajući naprijed navedeno u vidu, prije nešto više od godinu dana (6. janura 2017. godine) u parlamentarnu proceduru sam dostavio, u skladu sa ustavnim i poslovničkim odredbama, prijedlog zakona o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine.

Također, devet dana prije (29. decembra 2016. godine) u parlamentarnu proceduru sam uputio i poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PS BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga.
Neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma grubo ste prekršili, između ostalog, sljedeće odredbe Poslovnika: član 20. koji precizira nadležnosti Kolegija, a posebno tačke „a) stvaranje pretpostavki za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti poslanika, koji je u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti“; član 27. koji definira dužnosti predsjedavajućeg Doma, a posebno stava (1) i tačaka „h) brine o dosljednoj primjeni ovog poslovnika“ i „j) stvara pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma“, članova 106. st. (3) i (5) i 107. kojima se regulira procedura po podnošenju prijedloga zakona.

Istovremeno, dok Kolegij Predstvaničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou, u manjem bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Time se očigledno nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenju ustavnog poretka države Bosne i Herecgovine. Antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u manjem bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Očigledno je da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima iz Beograda, i dalje otvoreno i brutalno ruše ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH otvoreno je pozivanje na nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Nastavak ovakvog destruktivnog pristupa je svojevrsni poziv i uvertira u druga krivična djela protiv integriteta, suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Zato mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti mir i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.”