Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vasvija Vidović komentarisala prvi dio izricanja presude Mladiću

BiH

vasvijaaaaaaa

Advokatica Vasvija Vidović povodom izricanja presude generalu Ratku Mladiću za N1 komentarisala je prvi dio suđenja u Haškom tribunalu.

– Jasna je odluka Vijeća, jasno je da je Vijeće kada je u pitanju ovih šest općina (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica) sveobuhvatnim zločinačkim poduhvatom našlo da su zločini izvršeni kroz razne forme: kroz progon, istrebljenje, ubistva, prisilna premještanja, deportacije. Međutim vidi se iz stava Vijeća da nisu našli da je namjera izvršilaca zločina bila da počine genocid u područjima tih šest općina – rekla je Vidović.

Ona je kazala da je Vijeće istaklo da je zločinačka namjera bila upućena prema malom broju ljudi, što nije dovoljno da se ta ubistva zadovolje standard genocida.

– Vjerujem da će ga osloboditi za genocid za tih šest općina, ali će ta djela kvalifikovati kao zločine protiv čovječnosti – smatra Vidović.

Vidović smatra da je najvažnije dostignuće sudskih Vijeća i uopće Tribunala u tome da su svi zločini, bar oni najveći od njih, istraženi i da se znaju činjenice da je došlo do masovnih ubistava, do terora, istrebljenja, deportacija.

– Mislim da je to jako važno ako uporedimo sa zločinima iz Drugog svjetskog rata. Na ovim prostorima su se dešavala ubistva širokih razmjera, moguće i genocid u području istočne Bosne za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali ti zločini nikada nisu istraženi i šira javnost ne zna za te zločine – rekla je advokatica Vidović.

Gošća N1 televizije je istakla da je jako važno da je Tribunal utvrdio da su se ti zločini desili.

– Važno je da postoji stav Tribunala i masa dokaza, ali manje je važno, koliko god to bolno bilo žrtvama, da bude okvalifikovano kao genocid. Vjerujem da će biti osuđen za genocid u Srebrenici. Iz obrazloženja u odnosu na Sarajevo, Vijeće je stava da je odgovoran za teror nad stanovništvom Sarajeva što bi moglo biti okvalifikovano kao zločin protiv zakona običaja rata i događaja uzimanja taoca kao zločin protiv zakona i običaja rata – izjavila je Vidović.