Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko je zakazao?

Šta je prethodilu užasu u Lukavcu? Nastavnici neće započeti novu školsku godinu dok se ne utvrdi tačan protokol

lukavac hapsenje ucenika
Foto: Screenshot

Mi imamo informaciju da je škola apsolutno poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti, navodi Dževad Mehić

Nakon što je jučer u prostorijama Osnovne škole Lukavac Grad bivši učenik te škole iz pištolja pucao na nastavnika engleskog jezika i zamjenika direktora škole Nedima Osmanovića, te mu nanio tešku prostrelnu ranu, maloljetnik je, u skladu sa zakonskom regulativom, trenutno u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite.

Povrijeđeni Osmanović je jučer na UKC-u Tuzla uspješno podvrgnut složenom operativnom zahvatu, ali mu je zdravstveno stanje i dalje veoma teško. Dijete je živjelo s ocem, koji je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje maloljetnika. Opet je, kažu, zakazao sistem.

Roditelji, škola, policija, centri za socijalni rad, a onda zavisno od dobi počinitelja i vrste zločina, pravosudne institucije. Lanac je to u čijem nizu nijedna karika, a naročito prva, ne bi smjela zakazati.

O dječaku iz Lukavca, nakon majčine smrti, brinuo je otac, koji je jučer osumnjičen za krivično djelo “zapuštanje djeteta ili maloljetnika”. U ovom slučaju, nažalost, naredna karika, škola, koja osim obrazovne ima i odgojnu ulogu, nije uspjela promijeniti tragični slijed događaja koje je dječak svojim ponašanjem nagovještavao.

„Mi imamo informaciju da je škola apsolutno poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti, da se u ovom slučaju radi, nažalost, o djetetu koje je zaista odskakalo od uobičajenog ponašanja, da je bio sankcionisan po pravilniku, bio premještan u dva navrata – to je zaista bio učenik sa kojim je bio potreban rad izvan škole”, navodi u izjavi za FTV Dževad Mehić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK-a.

To je najprije značilo prijava policiji, a zatim uključivanje Centra za socijalni rad u Lukavcu.

“Nakon našeg dopisa početkom aprila ove godine dakle Centar je pozvao roditelje i predložio da nastavak njegovog odgojnog procesa se nastavi u Odgojnom centru TK-a, na šta roditelj nije pristao”, ističe ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović (SDA).

I tu je sistem, zbog starosti maloljetnika i zakonske regulative, iscrpio svoje mogućnosti, bez pronalaska rješenja. Ipak, slučaj je konačno skrenuo pažnju i na problem sve češćih verbalnih i fizičkih napada učenika i roditelja na prosvjetne radnike.

„Mi, s druge strane, nikavu zaštitu nemamo. To se mora promijeniti. Mi narednu školsku godinu nećemo započeti dok se ne utvrdi tačan protokol šta u slučaju prijetnje nastavniku ili učeniku od strane drugog učenika ili roditelja“, poručuje Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK-a.

Zakonodavna vlast TK-a je prije 3 mjeseca donijela 11 mjera koje se tiču tog problema, počevši od prikupljanja podataka iz škola o broju izrečenih disciplinskih mjera, prijava prema roditeljima, radu školskih pedagoga i slično, koje bi trebale zaštiti nastavnike, ali i preventivno djelovati.

„Tek kad dobijemo sve te podatke, mi možemo vidjeti gdje sistem koči i da li nedostaju neki pravilnici u budućnosti koji se trebaju napraviti“, izjavio je predsjednik Boris Krešić, Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK-a (DF).

Do tada će se sudbina problematičnih maloljetnika, poput dječaka iz Lukavca, vrtjeti u začaranom krugu, gdje jednu od glavnih karika čini Centar za socijalni rad.

„Pred nama je veliki izazov kako iznaći adekvatnu ustanovu za daljnji tretman djeteta nakon što zdravstveni radnici procijene njegovo zdravstveno stanje”, kazala je Amira Hodžić, predstavnica Centra za socijalni rad Lukavac.

Prema posljednjim informacijama, maloljetnik je upućen u UKC Sarajevo, gdje postoji adekvatno odjeljenje za njegovo trenutno zbrinjavanje.