Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"iscrpljen, šokiran, pod stresom"

Šta kažu iz Brisela o bijegu službenika EU Delegacije iz bolnice u Sarajevu?

sarajevo zastave

Službenik EU Delegacije u BiH je nakon dva pokušaja bjekstva sa liječenja od korona-virusa iz Sarajeva stigao kući u Njemačku

Službenik EU Delegacije u BiH je nakon dva pokušaja bjekstva sa liječenja od korona-virusa iz Sarajeva stigao kući u Njemačku. To što je on više puta prošle sedmice bježao iz ruku medicinskog osoblja u Sarajevu, u Briselu pripisuju šoku izazvanom potvrđenom dijagnozom infekcije korona-virusom.

”Zaposleni je bio iscrpljen, u šoku i pod velikim stresom zbog korona-virusa i napustio je bolnicu bez odobrenja ljekara”, kaže portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano za DW.

Stano objašnjava da je EU Delegacija u BiH u slučaju njihovog službenika, koji je pored pozitivnog testa na COVID19 prekršio i mjere izolacije, ”djelovala brzo” kako bi dotičnog vratila pod medicinski nadzor.

”Sve se radilo u bliskom kontaktu sa lokalnim vlastima i uz pridržavanje njihovih uputstava”, dodaje Peter Stano.

”Sve se radilo u bliskom kontaktu sa lokalnim vlastima i uz pridržavanje njihovih uputstava”, kaže portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano

Međutim, lokalne vlasti su prošle nedjelje potvrdile da je strani državaljnin, uposlenik EU Delegacije u BiH, bez konsultacije sa medicinskim osobljem samoinicijativno odlučio da napusti Kliniku za plućne bolesti u Sarajevu gde je, kako se naglašava, bio na liječenju, a ne u karantinu.

”Radi se o pacijentu koji je pobjegao sa bolničkog liječenja i na taj način ugrozio zdravlje građana grada Sarajeva”, ocijenio je Goran Čerkez, član Federalnog štaba civilne zaštite.

Pacijent je nakon potjere pronađen u starom dijelu Sarajeva odakle ga posebno opremljen tim ljekara pokušava vratiti u bolnicu, pri čemu on, po skoro pa filmskom scenariju, ponovo bježi, ovoga puta iz kola hitne pomoći. Na kraju je osoba privedena od strane policije čiji su pripadnici i pored ”adekvatne zaštite” morali biti podvrgnuti testiranju na COVID19.

Šef Misije EU u BiH Johann Satter kaže da je i sam duboko uznemiren događanjima u vezi sa zaraženim članom njegovog tima, za koga navodi da je ”vrijedna i odgovorna osoba bez psihičkih problema”.

Iz Kliničkog centra univeziteta u Sarajevu naglašavaju da preuređena bolnica za pluće bolesti ”Podhrastvima” u kojoj je on boravio ima dovoljno kapaciteta, da je opremljena svim potrebnom zaštitnim sredstvima, adekvatnim lijekovima i respiratorima, te da je pacijent bio dobro zbrinut.

”Izolatorij ‘Podhrastovi’ opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari”, dodali su iz KCUS.

Šta god da su bili razlozi bijega, epilog priče jeste da je EU uposlenik uspio u namjeri da ne ostane ”pod kontrolom” bh. zdravstvenih službi.

”On je u četvrtak uveče doveden u bazu EUFOR ”Butmir”, gdje je bio pod medicinskim nadzorom i izolacijom do petka kada je vraćen u svoju zemlju”, kaže Stano za DW.

U Briselu dodaju da ne žele da spekulišu o tome da li se pokušaj bjekstva njihovog službenika, prvo iz bolnice za plućne bolesti, a zatim i iz kola hitne pomoći, može tumačiti i eventalnom zabrinutošću zbog uslova liječenja u bh. zdravstvenim ustanovama.

U BiH je prema posljednjim podacima Univerziteta “Johns Hopkins” potvrđeno prisustvo korona-virusa kod 1.309 pacijenata, a preminulo je 49 osoba. Po broju zaraženih i smrtnih slučajeva od korona-virusa, BiH se trenutno nalazi iza Srbije i Sjeverne Makedonije, a ispred Hrvatske, Albanije, Kosova i Crne Gore.