Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro dvije godine od početka suđenja u aferi "Respiratori"

Šta povezuje istragu o namjeni respiratora i suđenje za njihovu nabavku

respiratori-tuzla-DB-2 novalic

Nasreću, kao što smo ranije konstatirali u većini bolnica u FBiH za stavljanje u funkciju ovih respiratora pitana je struka, a ne politika

Narednog mjeseca bit će pune dvije godine kako je pred Sudom BiH počeo proces u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

Ovaj postupak je u fazi izvođenja dokaza replike, u kojoj bi Tužilaštvo BiH u narednom periodu trebalo izvesti dodatne dokaze koji kao njihov odgovor proizilaze iz onih dokaza koje je izvela odbrana optuženih.

Na ročištu zakazanom za sutra u ovom predmetu Sudsko vijeće trebalo bi se očitovati o prijedlogu Tužilaštva BiH o mogućnosti izvođenja novih svjedoka i novih materijalnih dokaza. Odbrane su se već na prošlom ročištu izjasnile da Tužilaštvo BiH nema osnova za izvođenjem dokaza replike na način i u obimu kako su predložili, te su predložili da Sud odbije predložene dokaze replike.

Ono što je posebno zanimljivo, jeste način na koji će odbrane optuženih pokušati oboriti navode Tužilaštva BiH o tome da je nabavka respiratora ACM812 A bila štetna.

SEBIJINO SVJEDOČENJE KLJUČNI ARGUMENT NOVALIĆEVOJ ODBRANI

Sada je jasno da je jedan od ključnih argumenata za odbranu optuženog premijera Fadila Novalića i njihove tvrdnje da respiratori ACM812 A nisu štetni, svjedočenje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Sebija Izetbegović je tokom svjedočenja u ovom predmetu u martu 2021. godine  jasno rekla da se u respiratornom centru KCUS-a koristi svih 30 respiratora ACM812 A koje su dobili, te da se koriste za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju bolesnika.

Generalna direktorica KCUS-a tada je potvrdila i konstataciju jednog od advokata odbrane da su respiratori ACM812 A “korišteni za spašavanje više života ljudi oboljelih od Covid 19”, iako je sutkinja Džemila Begović, koja je tada još bila članica Sudskog vijeća (kasnije je otišla u penziju) bila zabranila odgovor na to pitanje.

No, ubrzo nakon toga su se izdešavali mnogi događaji koji bacaju novo svjetlo na svjedočenje Sebije Izetbegović i nameću pitanje je li ona, svjedočeći pohvalno o upotrebi respiratora ACM812 A i na taj način tada spašavajući Novalića i ostale optužene od optužbi za nabavku neupotrebljivih respiratora, dovela sebe u nezavidnu situaciju.

Naime, desetak dana nakon svjedočenja Izetbegović u javnosti se u aprilu 2021. godine pojavilo anonimno pismo anesteziologa s KCUS-a u kojem je problematizirano između ostalog i to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” u aprilu 2020. godine i koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Nakon toga je Tužilaštvo KS-a formiralo predmet koji se odnosi na to pismo, a već u maju iste godine 13 anesteziologa s KCUS-a dalo je otkaz i prešlo u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Ove događaje pratile su i optužbe s KCUS-a da 13 anesteziologa ne govore istinu i spočitavane su im mnoge druge stvari, a ono što je zanimljivo i čudno jeste i to da nikada nijedan od tih 13 anesteziologa zaista nije istupio u javnosti i objasnio o čemu se tačno radi i stoje li iza onoga što stoji u pismu. Iako odlazak s KCUS-a govori sam za sebe mnogo toga, te iako su prema tvrdnjama nekih naših izvora anesteziolozi koji su otišli s KCUS-a navodno bili u strahu da javno govore o svojim saznanjima, ipak je neobjašnjivo da niko od njih nije podlegao osjećaju moralne odgovornosti i javno razjasnio ovu, do danas nerazjašnjenu situaciju.

Također, iz KCUS-a nakon svjedočenja Sebije Izetbegović, nikada nisu odgovorili na upite da li koriste respiratore ACM812 A.

Tek su se jednom oglasili o tom pitanju i to , sedmog aprila 2021. sedam minuta prije ponoći , što je i danas dostupno, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici objavio je da “respiratori ACM 812 A nisu povučeni iz upotrebe u radu s Covid – 19 bolesnicima, te da se svi nalaze u Posebnom respiratornom centru koji je i formiran za Covid – 19 bolesnike.”

No, kada je Fokus prošle godine poslao upit KCUS-u o tome koriste li i dalje ove respiratore nismo dobili odgovor.

U međuvremenu, u aprilu će pune dvije godine kako Tužilaštvo KS vodi istragu u vezi s pismom anesteziologa koja se odnose na dešavanja u Kliničkom centru u Sarajevu u vezi s korištenjem respiratora ACM812 A. Na današnji upit Fokusa o tome u kojoj je fazi ta istraga , te da li je Tužilaštvo KS izdavalo neke naredbe u vezi s korištenjem tih respiratora na KCUS-u, odnosno da li im je poznato jesu li ti medicinski uređaji bili primjenjivani na pacijentima i da li su još u upotrebi na KCUS-a sudeći prema odgovoru iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i oni već dvije godine, bez javnosti vidljivih rezultata “tragaju za odgovorima”. U jedan sažeti odgovor iz te pravosudne institucije stao je i onaj na naše pitanje šta je s istragom po prijavama porodica preminulih na KCUS-u.

Faksimil saopćenja KCUS-a od prije skoro dvije godine: I nakon pisma anesteziologa tvrdili da su respiratori u upotrebi

– U vezi pisma anesteziologa koja se odnose na dešavanja u Kliničkom centru u Sarajevu, obavještavamo Vas da se od strane Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenzivno provode radnje dokazivanja u skladu sa ZKP FBiH koje se odnose na otvaranje obimne dokumentacije koja je izuzeta po naredbama nadležnog suda, kao i druge provjere posredstvom nadležnih institucija, dok su u predmetima po prijavama porodica preminulih lica izdate naredbe za kompleksna medicinska vještačenja koja su u toku. Detaljnije izvještavanje javnosti u ovoj fazi postupka nije moguće zbog zaštite interesa samog postupka- naveli su za Fokus iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Na naše pitanje da li Tužilaštvo KS ustupalo određene dokaze iz navedenih istraga Državnom tužilaštvu iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nisu odgovorili.

KORISTE LI SE DOKAZI IZ DRUGOG SPISA?

Inače, tvrdnje da Tužilaštvo BiH kao dokaze replike u postupku protiv “Fadila Novalića i drugih” koristi iz “drugog tužilačkog spisa”, a ne onog koji se odnosi na predmet koji se u vezi s respiratorima ACM812 A vodi pred Sudom BiH, iznijela je odbrana optuženog Fahrudina Solaka.

Još je neizvjesno koliko bi suđenje u ovom procesu moglo potrajati, ali je evidentno da su ovo suđenje i istraga koju vodi Tužilaštvo KS o respiratorima itekako povezani.

Jasno je da ukoliko istraga Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koja ponavljamo traje skoro dvije godine pokaže da se respiratori ACM812 A nisu mogli koristiti za pacijente u teškom stanju, a da su ipak primjenjivani u takvim slučajevima, to direktno znači odgovornost i onih koji su ih nabavljali i onih koji su ih stavili u upotrebu.

U slučaju takvog scenarija, Sebija Izetbegović pred Kantonalnim tužilaštvom ne bi se mogla braniti s tim da respiratori ACM812 A nisu korišteni na KCUS-u, kada je to tvrdila kao svjedok pred Sudom BiH.

Također, uprkos tome što odbrana optuženih kao argument koristi svjedočenje Sebije Izetbegović, poznato je da druge bolnice u FBiH nisu koristile i ne koriste ove respiratore.

Podsjećamo, Fokus je prošle godine objavio video zapis iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, gdje su u tamošnjem skladištu smješteni respiratori ACM812 A i nikada nisu korišteni.

Tada su iz UKC Tuzla za Fokus kazali da se ti respiratori “ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, naročito za pacijente oboljele od Covid-19 i da je to zvaničan stav tima anesteziologa UKC Tuzla”.

U Kantonalnoj bolnici u Zenici ranije su za Fokus kazali da su dobili 12 respiratora ACM812 A, da su raspoređeni u Covid odjel i Odjel interne medicine, ali da se ne koriste jer “imamo dovoljno kvalitetnijih aparata “.

U bolnici u Tešnju su rekli da “posjeduju četiri respiratora ACM812 A koje su dobili od FUCZ-a, ali da nisu u funkciji”, a u Kantonalnoj bolnici u Goražde naveli su “da imaju dva takva aparata, ali da ih ne koriste.”

Najkonkretniji odgovor Fokus je podsjećamo ranije dobio iz Županijske bolnice u Orašju i to od dr. Ahmeta Hamamdžića, specijaliste anestezije i reanimacije i dr. Marka Vukića, specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

– Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije. Shodno tome ga smatramo izrazito nepouzdanim i neupotrebljivim za liječenje pacijenata koji zahtijevaju strojnu ventilaciju – naveli su u odgovoru za Fokus specijalisti anestezije u bolnici u Orašju.

Opća bolnica u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, kako je ranije potvrđeno Fokusu, nisu ni htjeli preuzeti respiratore ACM812 A od FUCZ-a, jer su se još neposredno nakon uvoza ovih uređaja očitovali da oni ne zadovoljavaju potrebe oboljelih od Covid-19 za respiratornom podrškom.

No, ma kolika bila šteta što je početkom pandemije faktički bačeno oko 10,5 miliona KM za beskorisne respiratore, danas se sa sigurnošću može reći da je najveći uspjeh otkrića i zanimanja javnosti za nabavku ovih respiratora u tome što je očigledno bolje što su završili u skladištima, nego na pacijentima.

PITANA STRUKA, A NE POLITIKA

Jer, jasno je da je bilo pokušaja da se ovi respiratori stave po svaku cijenu u funkciju samo da bi se opravdala njihova namjena i da bi se odbranili optuženi za njihovu nabavku.

Nasreću, kao što smo ranije konstatirali u većini bolnica u FBiH za stavljanje u funkciju ovih respiratora pitana je struka, a ne politika.

Da li će se i Sud BiH zapitati, zbog čega je jedino KCUS koristio respiratore ACM812 A i zašto jedino iz te zdravstvene ustanove o njima pohvalno govore, možda ćemo saznati na kraju sudskog procesa, kada to pitanje nije do sada postavio niko od članova Sudskog vijeća dosadašnjim brojnim svjedocima koji su govorili o ovoj temi.