Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski premijer

Višković najavio rast minimalca do 800 KM, želi i zajedničke sjednice s Vladom FBiH

viskovic yt

Višković je ocijenio da je najniža plata u ovom entitetu i sada veća u odnosu na drugi dio države

Minimalna plata u Republici Srpskoj može da ide do 800 KM, uz postepeno povećavanje u skladu mogućnostima kako to predlažu sindikati, ukoliko bude spremnosti za dogovor među socijalnim partnerima, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u razgovoru za BHRT.

“Socijalni savjet će zasjedati u narednih dan ili dva i oni su ti koji treba da donesu odluku. Ukoliko na Socijalnom savjetu ne bude odluke, onda će Vlada Republike Srpske, kao što je i do sada radila, donijeti odluku. Ne mislim ja da je to nešto toliko aktuelno ili nešto što ne bi trebalo da bude predmet usaglašavanja. Bio je pritisak i prije Nove godine da Vlada donese odluku o najnižoj plati. Ja sam i tada rekao da socijalni partneri, onako kako je zakon predvidio, treba da održe konsultacije i da se pokušaju dogovoriti”, kazao je Višković.

Prema njegovim riječima, u tom smislu već je napravljen izvjesni iskorak.

“Unija udruženja poslodavaca izašla je sa svojim prijedlogom, Sindikat je izašao sa svojim prijedlogom i imat će oko čega da razgovaraju”, kazao je Višković.

On je naglasio kako je najniža plata u Republici Srpskoj i sada značajno veća u odnosu na najnižu platu u Federaciji BiH.

Posljedično će, naveo je, rasti i ostale plate.

“Ovo je jedinstven finansijski prostor i često sam sebi postavljao pitanje zašto je tolika razlika bila u minimalnoj plati i do sada. Troškovi života su identični u oba entiteta ili čak u Federaciji BiH po nekim osnovama i veći, npr. po pitanju električne energije koju plaćaju domaćinstva u Federaciji BiH u odnosu na električnu energiju koju plaćaju domaćinstva u Republici Srpskoj. I pored najavljenog poskupljenja od 1. januara ove godine, mi ćemo i dalje biti povoljniji po pitanju isporuke električne energije za naše građane u odnosu na građane u drugom entitetu”, kazao je Višković.

“Obračun s neradnicima”

Naveo je podatak da je prosječna plata u Federaciji BiH oko 1167 KM, dok je u Republici Srpskoj u novembru iznosila 1211 KM. Razlika od četrdesetak maraka, ističeVišković, nije beznačajna.

“Do prije tri godine to je skoro bilo nezamislivo, sve te godine prosječna plata u Federaciji BiH je bila veća nego u Republici Srpskoj. Radili smo neke stvari i došli do ove pozicije”, kaže Višković.

Kada je riječ o “obračunu s neradnicima” koji je najavio u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Višković kaže da su napravljeni značajni pomaci.

“To je sad top tema u Republici Srpskoj. Ja po zakonu o ličnim podacima ne mogu izaći u javnost i saopštiti imena, ali mogu reći da do sada imamo na destine ljudi kojima je prekinut radni odnos jer se nisu pojavljivali na radnom mjestu, a primali su naknadu, što je po zakonu nedopustivo. Ovo nije nikakav obračun ili hir, ovo je čisto zakonska obaveza i ja sam ovim htio da rukovodiocima, direktorima, onima koji su to na neki način dozvolili, da im ukažem da na to nemaju pravo, ni ovlaštenja i da je zakon stariji u odnosu na njihove odluke. Svi oni koji se na bilo koji način na to ogluše, bit će sankcionisani”, izričit je Višković.

On je u razgovoru rekao da trenutno dva ministarstva u Republici Srpskoj nemaju nadležne ministre.

“Hurtić je još ministar”

“Sevlid Hurtić je još uvijek ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, on još uvijek nije nigdje otišao. On prvo mora biti izabran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i onog momenta kad bude izabran, podnijet će ostavku na funkciju u Vladi Republike Srpske i onda ćemo se baviti pitanjem izbora novog ministra. Mi trenutno imamo dva ministarstva koja nemaju resorno nadležne ministre – porodice, omladine i sporta, te rada i boračko-invalidske zaštite. Ja sam imenovao vršioce dužnosti, tako da ti resori imaju svu infrastrukturu i oni funkcionišu bez problema”, pojasnio je Višković.

Najavio je kako će, nakon formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH, inicirati zajedničku sjednicu s Vladom Republike Srpske s ciljem jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora i ostavljanja političkih podjela u drugom planu.

“S nestrpljenjem očekujem da se formira Federalna vlada i odmah ću uputiti zahtjev za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade. Mislim da bi to trebala biti praksa u Bosni i Hercegovini, da dvije vlade najmanje dva puta u toku godine imaju zajedničke sjednice, da li je to Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Bijeljina ili neki drugi grad… Čak mislim da bi bilo dobro i da se malo maknemo iz Banjaluke i Sarajeva i time pokažemo našim građanima da smo operativni organi i da rješavamo pitanja ekonomije, pitanja zajedničkih projekata, od zaštite domaće proizvodnje, energetike, putne infrastrukture….”, ističe Višković.

Napomenuo je i da je sa prethodnim federalnim premijerom Fadilom Novalićem imao korektnu saradnju, ali nisu, kako kaže, ostvarili saradnju dviju vlada “po dubini”.

“Kazniti počinioce napada na Ilidži”

Višković se osvrnuo i na nedavni incident na Ilidži, kada je napadnuta grupa roditelja djece iz Srbije koja su učestvovala na međunarodnom fudbalskom turniru.

Kazao je da očekuje oštro kažnjavanje napadača, kako ovakva nedjela ne bi postala praksa.

“Mi, prije svega, treba da se okrenemo sebi i svojoj porodici, sve se nosi iz kuće. Teško je gledati kao roditelj da djeca uzvikuju neke riječi za koje sam siguran da ne znaju šta znače. To su djeca od šest-sedam godina, oni to nisu mogli naučiti od političara, oni su to čuli negdje u porodici, u svom okruženju. Moramo više poraditi na sebi i porodici, na svojoj djeci. Kad to uradimo, onda ćemo svi zadovoljnije živjeti”, ocijenio je Višković.

Kada je riječ o ukidanju akciza na gorivo, Višković ističe kako od prvog dana nije bilo saglasnosti o tom pitanju.

“Zato smo mi kroz jednokratne pomoći podijelili novčanu pomoć najugroženijim kategorijama. Ne može isto teret krize da podnese neko sa primanjima od nekoliko hiljada KM i neko sa minimalnim primanjima. Mi hoćemo da identifikujemo koji su to građani kojima treba ta pomoć i da se ona nađe na tim adresama. A, ne kao do sada, sve su mjere identične za sve. Ne može biti sve identično, ja tako mislim i kao čovjek i kao predsjednik vlade”, kazao je Višković u razgovoru za BHRT.