Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Šta sadrži ruska rezolucija o BiH?

29/06/2015

U Nacrtu rezolucije o BiH, koji je Rusija podnijela Vijeću sigurnosti (VN) UN-a, izražava se žaljenje zbog zločina koji su počinjeni nad osobama različitog etničkog i vjerskog porijekla

U toj rezoluciji izražena je i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Nacrtu ruske rezolucije izražava se saučešće žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i njihovim porodicama i pozivaju države članice VN da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživjelima, kao što je i predviđeno.

Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu kako bi se okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini.

U nacrtu, koji je podijeljen svim članicama VN, a čiji faksimil je na svom sajtu objavila agencija Sputnjik, podsjeća se na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde koje se odnose na zločine počinjene od različitih strana u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

[quote_box_left]U Nacrtu rezolucije apeluje se na Bošnjake, Hrvate i Srbe i na sve građane BiH iz oba entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, da unaprijeđuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, na osnovu Mirovnog sporazuma[/quote_box_left]

Dokumentom se podsjeća na odgovornost država za okončanje nekažnjivosti i krivično gonjenje odgovornih za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne i druge zločine.

U dokumentu ruske delegacije najoštrije se osuđuju veoma ozbiljni zločini koji se tiču međunarodne zajednice u cjelini, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i vjerske pripadnosti.

Ruska delegacija u nacrtu rezolucije pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH, koji locira i identifikuje ostatke žrtava u BiH, a koji je dao značajan doprinos izvođenju počinilaca pred lice pravde.

U dokumentu se ponovo potvrđuje podrška Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom sporazumu o stvaranju Federacije BiH od 10. novembra 1995. godine i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

Ponovo se naglašava da primarna odgovornost za dalje uspješno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj BiH.

U Nacrtu rezolucije apeluje se na Bošnjake, Hrvate i Srbe i na sve građane BiH iz oba entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, da unaprijeđuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, na osnovu Mirovnog sporazuma.

U Nacrtu se ponovo potvrđuje predanost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica.

Naglašava se predanost podršci provođenju Opšteg okvira sporazuma za mir u BiH i aneksima uz njega, kao i relevantne odluke Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

Dokumentom se naglašava uloga Mirovnog sporazuma u postkonfliktnom pomirenju u BiH, kao i u širem regionu.

Skreće se pažnja svih država na mehanizme pravde i pomirenja u punom obimu, uključujući nacionalne, međunarodne i “mješovite” krivične sudove i tribunale i komisije za istinu i pomirenje, te napominje da takvi mehanizmi mogu da unaprijede ne samo individualnu odgovornost za ozbiljne zločine, već i mir, istinu, pomirenje i prava žrtava.

Nacrtom se potvrđuju relevantne odredbe Završnog dokumenta Svjetskog samita 2005. koji se odnosi na zaštitu civila u oružanom sukobu, uključujući paragrafe 138 i 139 o odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.