Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvije različite priče

Šta se jučer dešavalo u Banjoj Luci i zašto je došlo do sukoba Petrovićevih pristalica i policije?

ljubisa banja luka policija
FOTO: Screenshot

Organizator javnog skupa je, navode, od strane policijskih službenika ranije upoznat sa brojem manifestacija koje su održavale tokom dana na području Grada Banja Luka i upozoren da se ovim javnim skupom ne smiju ugroziti održavanja drugih manifestacija

Nakon 10 dana pješačenja i 225 pređenih kilometra, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je stigao u Banju Luku i tako okončao svoj marš “za ozdravljenje RS”.

Sa Petrovićem su na Trg Krajine došli i predsjednik SDS-a Milan Miličević i još nekoliko visokih funkcionira ove stranke.

Međutim, samo nekoliko minuta ranije nedaleko od Trga odigrala se prava drama, kada je Petrovića i njegove pristalice dočekao kordon policije.

Kamere BN televizije su zabilježile da je naguravanje Petrovića i njegovih pristalica sa policijom bilo prilično žestoko, mada je potrajalo svega minutu do dvije.

Policajci su pokušali da spriječe prolazak kolone sa transparetnima pored Palate RS u kojoj je sjedište predsjednika entiteta. Petrović i njegove pristalice nisu pružali otpor, ali su bili uporni u namjeri da prođu prema Trgu. Na snimci koja je objavljena, može se vidjeti i da policija pokušava savladati jednu osobu.

Policija tvrdi suprotno

S druge strane, iz PU Banja Luka tvrde da je tokom javnog skupa napadnut policijski službenik.

Dodaju kako je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je navedeni događaj kvalifikovao kao krivično djelo „Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

– Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka preduzeli su sve neophodne mjere i radnje u vezi obezbjeđenja javnog skupa najavljenog za danas u vremenskom periodu od 17 do 19 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci – stoji u saopštenju.

Organizator javnog skupa je, navode, od strane policijskih službenika ranije upoznat sa brojem manifestacija koje su održavale tokom dana na području Grada Banja Luka i upozoren da se ovim javnim skupom ne smiju ugroziti održavanja drugih manifestacija.

– Također, upozoren je da se ne može kretati u blizini štićenih objekata, a prilikom saopštavanja navedenih činjenica organizatoru došlo je do napada na policijskog službenika od strane učesnika skupa – tvrde iz Policijske uprave Banja Luka.

Ističu kako policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikovanja izvršioca navedenog krivičnog djela.