Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvije mogućnosti

Šta se krije iza poništenih nabavki GRAS-a?

pruga

Najave iz GRAS-a da će se kupiti polovni solo i zglobni autobusi na LPG pogon ipak se uskoro neće ostvariti. Naime, krajem decembra poništena su dva tendera vrijedna skoro 1,6 miliona maraka bez PDV-a, a kao razlog za njihovo poništenje naveli su usporenu dinamiku rekonstrukcije tramvajske pruge

GRAS poništio dva tendera za nabavku autobusa jer su, ističu, zbog usporene dinamike rekonstrukcije tramvajske pruge prihodi ostvareni od prodaje starog materijala nedovoljni da bi se realizirale nabavke. Iz Ministarstva saobraćaja KS to demantiraju. Obje mogućnosti, i da je zaista riječ o usporenoj rekonstrukciji tramvajske pruge, i da je riječ o GRAS-ovim tenderskim mahinacijama, imaju svoje utemeljenje, piše Žurnal.

Najave iz GRAS-a da će se kupiti polovni solo i zglobni autobusi na LPG pogon ipak se uskoro neće ostvariti. Naime, krajem decembra poništena su dva tendera vrijedna skoro 1,6 miliona maraka bez PDV-a, a kao razlog za njihovo poništenje naveli su usporenu dinamiku rekonstrukcije tramvajske pruge.

„Uprava preduzeća je konstatovala da zbog usporene dinamike rekonstrukcije tramvajske pruge prihodi ostvareni od prodaje šina, ostalog kolosječnog materijala i demontiranih napojnih kablova nisu dovoljni kako bi se realizovala javna nabavka“, istakli su.

Podsjetimo, odlukama Vlade Kantona Sarajevo, stare šine, ostali otpadni kolosječni materijal, te demontirani napojni kablovi, dati su na raspolaganje GRAS-u. Njihov zadatak je da prikupljeni novac ulože u obnovu voznog parka, s ciljem poboljšanja usluge javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo. Upravo iz ovih sredstava trebala je biti realizirana kupovina navedenih autobusa.

No, oprečne informacije dolaze nam iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, na čelu s ministrom Adnanom Štetom, koji su u svom odgovoru Žurnalu istakli da dinamika radova na rekonstrukciji ide prema svom planu, te da je rok za završetak radova august 2023. godine.

„Shodno izvještaju koji smo dobili od KJKP GRAS za prodaju materijala na dionici tramvajske pruge Ilidža – Čengić Vila, objavljen je javni poziv za prikupljanje ponuda iz obje odluke. Na osnovu kriterija najviša ponuđena cijena izabrani su kupci. Ministarstvo saobraćaja ima uvid u prihod sredstava od prodaje, koji će biti iskorišten za obnovu voznog parka, u ovisnosti kojom brzinom se bude prodavao materijal. Efikasnost prodaje potrebno je podići na viši nivo.“

Upit smo poslali i na adresu GRAS-a, ali odgovor nikada nismo dobili. Ni v.d. direktor Senad Mujagić nije odgovarao na Žurnalove pozive. Odgovor na konkretna pitanja u vezi s tim koliko je do sada novca prikupljeno od prodaje starog materijala, te koliki se ukupni prihodi očekuju nismo dobili niti od Ministarstva saobraćaja, niti od GRAS-a.

Međutim, obje mogućnosti, i da je zaista riječ o usporenoj rekonstrukciji tramvajske pruge, i da je riječ o GRAS-ovim tenderskim mahinacijama, imaju svoje utemeljenje.

GRAS-OVO TENDERISANJE

Da postoji sumnja da se zakon na više načina kršio u toku provođenja dva tendera, vrijedna po 790.000 KM bez PDV-a, govore nam i sporni detalji u toku provođenja nabavki, kao i tenderi GRAS-a iz prethodnih godina.

Vratimo se prvo nekoliko mjeseci ranije. Krajem aprila 2022. GRAS je raspisao navedene tendere – jednim tenderom tražili su se rabljeni solo autobusi na LPG pogon, a drugim rabljeni zglobni autobusi na LPG pogon. Ubrzo ove tendere poništava Ured za razmatranje žalbi zbog sporne tenderske dokumentacije.

Jedan žalbeni navod firme Junuzović kopex posebno je zanimljiv. Naime, iz ove firme tvrdili su kako je tender, u suštini, namješten:

„Na tržištu zemalja Evropske unije ukupna ponuda radi prodaje navedenih autobusa iznosi oko 20 primjeraka, a nabavka traženih autobusa za potrebe ugovornog organa bit će obavljena ponudom autobusa koji se trenutno nalaze u Slovačkoj, a ugovornom organu možemo dostaviti i slike autobusa koji parkirani čekaju“, istakli su.

Ove tvrdnje još više dobijaju na značaju kada se zna da su autobusi, koje je preko jednog od ranijih tendera GRAS već kupio, bili u vlasništvu firme Autobus&Partner. Podsjećamo, o tom tenderu smo detaljno pisali, te smo istakli kako smo internetskom pretragom našli samo jednu firmu s ovim nazivom. Sjedište joj je upravo u Slovačkoj, i to baš u Dunajskoj Stredi.

No, vratimo se poništenim tenderima. Poslije poništenih tendera GRAS ispravlja određene tehničke detalje u tenderskoj dokumentaciji, te ponovo objavljuje tendere za nabavku autobusa. Tu nije bio kraj problemima, jer se u narednim mjesecima, iz nepoznatih razloga, čak tri puta produžavao rok za prijem i otvaranje ponuda, da bi se konačno krajem decembra, kako smo već naveli, poništila oba tendera.

Kao razlog za poništenje, ponovimo, istaknuta je navodna usporena rekonstrukcija tramvajske pruge. To su demantirali iz Ministarstva saobraćaja KS, pa se osnovano postavlja pitanje da li je poništenje nabavki samo dio sumnjivog tenderisanja.

Da iz GRAS-a imaju iskustva s tim pokazuju i nabavke iz prethodnih godina. Od trolejbusa do autobusa, tenderi se štimaju za tačno određena vozila koja se na kraju plate znatno više u odnosu na njihovu carinsku vrijednost, a profitirali su – preprodavači.

UGOVOR I SPORNI ADENDUM

Ako su iz GRAS-a, poslije višegodišnjih tenderskih malverzacija i izvlačenja novca, zaista napokon odlučili striktno poštovati zakon, te ako su u pravu glede sporije dinamike rekonstrukcije tramvajske pruge, onda odgovornost jeste na Ministarstvu saobraćaja KS. Treba naglasiti kako ovo ne bi bio prvi put da Šteta i njegovi saradnici uvjeravaju javnost da se sve odvija prema planu, a da je u stvarnosti situacija nešto drugačija. Na to su ukazali i federalni revizori u svom posljednjem izvještaju.

Naime, oni su istakli kako su u toku implementacije ugovora za rekonstrukciju tramvajske pruge zaključena tri adenduma, odnosno tri puta su se mijenjale određene odredbe ugovora.

„Prvim adendumom iz augusta 2021. godine izmijenjen je redoslijed izvođenja radova, a adendumom iz aprila 2022. godine definisan je, između ostalog, minimalni iznos privremenih situacija. Trećim adendumom iz maja 2022. godine izmijenjen je rok za okončanje izvođenja radova na Sekciji III, te je umjesto maja 2022. godine produžen do 26. 8. 2022. godine, dok je rok za završetak radova na Sekciji IV utvrđen za 31. 8. 2022. godine“, naveli su revizori.

Posebno su napomenuli da je za kašnjenje u izvođenju radova ugovoreno da se obračun kaznenih odredbi vrši u iznosu od 0,1% ukupne ugovorene vrijednosti po danu, u maksimalnom iznosu do 10% vrijednosti ugovora. Ove odredbe nisu primijenjene s obzirom na to da su potpisani navedeni adendumi kojima je produžen rok za izvođenje radova.

Podsjetimo i na to da su mediji pisali kako je Ministarstvo saobraćaja KS označilo tajnim više od 40 miliona maraka vrijedan ugovor za rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu s kineskom kompanijom povezanom s nizom nesreća u ranijim projektima koje su dovele do povrede ili pogibije radnika.