Luksuz

Šta se krije iza zidina državnog zatvora: Luksuzna kuhinja, ljubavna soba, fitnes sala…

zatvor_1

Otvaranje ovog zavoda koči to što nema saglasnosti hoće li direktor biti iz SDS-a ili HDZ-a BiH

U Državnom zatvoru trebalo bi biti smješteno 480 zatvorenika osuđenih pred Sudom BiH ,a koji su trenutno raspoređeni po entitetskim zatvorima i za koje se tim ustanovama plaća za njihov smještaj.

Vijeće ministara BiH još nije donijelo odluku o početku rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, piše Dnevni avaz.

Otvaranje ovog zavoda koči to što nema saglasnosti hoće li direktor biti iz SDS-a ili HDZ-a BiH. U objekt je utrošeno oko 80 miliona maraka, a zatvor zjapi prazan, dok se čeka da u njega uđu osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini.

Inače, u Državnom zatvoru trebalo bi biti smješteno 480 zatvorenika osuđenih pred Sudom BiH ,a koji su trenutno rapsoređeni po entitetskim zatvorima i za koje se tim ustanovama plaća za njihov smještaj.

Dan njihovog smještaja plaća se 40 KM,a s obzirom da je takvih zatvorenika oko 480 , znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570 hiljada maraka!

Revizori su ukazali i na opasnost da će nabavljenoj i instaliranoj opremi u zatvoru, među kojom je i sigurnosna, isteći garantni rokovi, a da se ona neće početi ni upotrebljavati.
Iz Ministarstva pravde BiH uspjeli smo ekskluzivno dobiti fotografije koje otkrivaju u kakvim će uvjetima boraviti ratni zločinci i okorjeli kriminalci. Prema onome što se vidi na slikama, može se reći da je riječ o luksuzu.

Tako će im na raspolaganju biti najmodernija kuhinja, udobne sobe slične hotelskim, najmodernija stomatološka ordinacija, sala za rekreaciju, fitnes i „ljubavna soba“…