Reakcija iz Austrije: Zapanjen sam izjavama Sebastiana Kurza

sebastian-kurz34

Ministar vanjskih poslova Austrije, Sebastian Kurz iznio je teške optužbe na račun Turske i Saudijske Arabije, kazavši da u Sarajevu i Prištini njihovim ženama plaćaju da budu potpuno pokrivene – kako bi mijenjale imidž grada.

Kurz je upozorio na rastući utjecaj Turske i Saudijske Arabije u ovom dijelu Balkana: “U Sarajevu i Prištini na primjer, ženama plaćaju da budu u potpunosti pokrivene kako bi promijenile imidž ulice. Ne možemo samo posmatrati to”, kazao je Kurz za Handelsblatt, prenosi Die Welt.

On je pozvao na ubrzavanje procesa primicanja zemalja Balkana ka Evropskoj uniji. Kurz smatra da u eri gdje se dešavaju promjene poput Brexita, izbjegličke krize i terorizma – ne treba ignorisati Zapadni Balkan.

Na ovu izjavu Kurza oštro reagovao je Ahmed Husagić, Koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije.

“Zapanjen sam izjavama ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza. Očigledno da Kurz osim u svojoj zemlji traži opasnosti i u susjednim zemljama kako bi svoje građane plašio pred izbore koji se trebaju odrzati 15. oktobra. Zbog nedostatka izbornog programa jedino što mu je preostalo je preuzimanje populističke retorike. Sada izmišlja i priču kako žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju po gradu pokrivene kako bi promijenili sliku grada. Moja čitava porodica, prijatelji i poznanici kojih je veliki broj a koji žive u Bosni i Hercegovini nisu upoznati sa takvim slučajevima. Jedino koga možemo vidjeti na ulicama bh. gradova su turistice iz arapskih zemalja koje su potpuno pokrivene a koje u BiH dolaze zbog ugodne klime i prirodnih ljepota. Sumnjam da su one plaćene za to.

Ovakvim neistinitim izjavama da je neko plaćen da hoda pokriven ne samo da šteti izgradnji povjerenja u BiH nego i utiče na podjelu drustva i u Austriji. Sigurno je kontraproduktivno ovakvim izjavama stigmatizirati najintegrisaniju zajednicu u Austriji, a to je po svim parametrima bosanskohercegovačka.

Jedino sa čim bih se složio sa gospodinom Kurzom je da treba ubrzati proces integracije zapadnog balkana u EU”, stoji u reagovanju Ahmeda Husagića, Koordinatora za integracije Socijaldemokratske partije Austrije.