Žurnal

Šta stoji iza zahtjeva za smjenu direktora Doma zdravlja: Kazna za neodgovornost ili politički obračun?

Vrazova 4

U jeku pandemije počeo je obračun sa direktorima koje je postavila bivša Vlada KS. Prvi je na redu direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić

Pandemija bolesti COVID-19 u BiH se koristi za ostvarivanje različitih političkih ciljeva. Pokazuje to i posljednji zahtjev ministra sigurnosti Fahrudina Radončića za smjenu direktora JU Dom zdravlja KS-a Mehmeda Kulića.

Iako je njegovu smjenu obrazložio dešavanjima u vezi sa ženom preminulom od koronavirusa sa Ilidže, u pozadini ove smjene zapravo je politička trgovina atraktivnim pozicijama koja traje odavno, saznaje Žurnal.

Smjena direktora Doma zdravlja idealna je prilika da se “podmire” BOSS i SDA, ali i da se obračuna sa doktorom koji nije omiljen kod menadžmenta KCUS-a. Doktor Kulić napustio je KCUS kada je na njegovo čelo došla generalna direktorica Sebija Izetbegović.

To je isti recept po kojem se svaka vlada “obračunava” sa prethodnicima.

U BiH se skoro na dnevnoj bazi dešavaju strahoviti propusti ministara i direktora ustanova, ali njihove greške nikada ili vrlo rijetko rezultiraju smjenom. Ministar Radončić nije, prisjetimo se, tražio smjenu svog kadra Veska Drljače nakon afere u Pazariću. Nije tražio ni smjenu direktora bolnica kojima virus ulazi u ustanove zahvaljujući očiglednoj korupciji.

Tražio je smjenu direktora Doma zdravlja jer je ovo bio trenutak da se namiri politički dogovor nastao u vrijeme formiranja nove Vlade KS, a i da se “riješe” kadra imenovanog u vrijeme bivše vlade. Tada je dogovoreno da će Dom zdravlja ponovo pripasti kadrovima SDA ili BOSS-a, a u pregovorima je učestvovao najpoznatiji Srbin Kantona Sarajevo Haris Pleho. BOSS je, prema izvorima Žurnala, za sebe tražio mjesto direktora Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo (Bolnica Jagomir), na čije se čelo prema tom planu trebao vratiti Muhamed Ahmić.

DUG IZ SKUPŠTINSKIH KLUPA

Ahmić je dao ostavku tokom ranijeg mandata, što je obrazložio time da mu je smjena već najavljena jer je pozicija direktora pripala Narodu i pravdi.

Svi konkursi za imenovanja novih direktora su poništeni nakon što je Skupština KS donijela odluku o moratoriju na zapošljavanja i imenovanja.

Koronavirus je poremetio planove imenovanja novih upravnih odbora u javnim ustanovama.  No kada novi budu izabrani, a hoće, ponovo će se stvoriti uslovi za zapošljavanje nemedicinskog kadra. Vrlo slična situacija je i u JU Dom zdravlja KS.

Upravo je jedan od bivših članova UO Jagomir Safet Bibić, bivši glavni medicinski tehničar na KCUS-u, optužen da je uzimao novac za zapošljavanje u javna preduzeća. Sa Bibićem su tada optuženi Amir Zukić, Asim Sarajlić, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić i Esed Džananović.

Smjena direktora Kulića po zakonu mogla je uslijediti tek nakon obaranja ili neusvajanja izvještaja za tekuću godinu, što bi se desitlo u decembru 2020. jer se izvještaji usvajaju na kraju godine.
Ali tada, nadajmo se, više neće biti pandemije, pa će javnost malo više preispitivati političke odluke.