BiH

predsjednici Srbije i HDZ-a

Šta su Vučić i Čović “zajednički konstatirali” na sastanku u Beogradu

27/10/2021
Foto: Instagram

"Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan - dogovor tri naroda!", poručio je srbijanski predsjednik

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u utorak, sumirajući svoj sastanak u Beogradu s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti.

Vučić je, uz fotografiju s Čovićem, na svom Instagram profilu naveo da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima kao i o svim pitanjima od interesa za tri naroda, prenosi Hina.

“Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH, koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti”, istaknuo je Vučić.

“Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”, poručio je srbijanski predsjednik.

Čović je poslije sastanka na Twitteru naveo kako je s Vučićem razgovarao o dijalogu i napretku Zapadnog Balkana.

“Kada je riječ o BiH, naglasio sam da promjene Izbornog zakona/ograničene ustavne promijene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštivani u potpunosti, dok diskriminacija mora biti eliminirana”, poručio je Čović.

Vučić je krajem prošle sedmice, u subotu, u Beogradu primio i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj (RS).

Istaknuvši da se Srbija neće priključiti mogućim sankcijama protiv vlasti u RS-u, Vučić je istaknuo: “Neće biti blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik i imam ovakav utjecaj na politički život”.

Srbijanski predsjednik najavio je da će se narednih dana sastati i s vođom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.