Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čekamo odgovore

Šta sve Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ne) zna o lijeku Favira?

kcus-favira

Nejasno je zbog čega se Agencija odlučila na novinarske upite, među kojima je više i onih sa portala Fokus.ba, odgovoriti tek djelomično i zbog čega odgovore ne upućuje na zvanične, redakcijske e-mailove sa kojih su, barem kada je Fokus.ba u pitanju, i dobili upite.

Nakon što je Fokus.ba prije petnaestak dana prvi put svim nadležnim institucijama u BiH uputio upit o tome kako se lijek Favira našao u nekoliko sarajevskih apoteka, te da li je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila stavljanje u promet ovog lijeka na tržište u BiH, a o čemu smo pisali 12. novembra, evidentno je da je u našoj zemlji teško doći do svih odgovora koje smo tražili u vezi s uvozom ovog lijeka.

U cilju tačnog, pravovremenog i vjerodostojnog informisanja javnosti, Fokus nije htio izlaziti s dodatnim informacijama sve dok one ne budu provjerene, potvrđena njihova tačnost iz više provjerenih izvora i dok se svi odgovorni za uvoz lijekova u BiH, kako redovnim tako i interventnim načinom uvoza, jasno, decidno i precizno ne izjasne o svim pitanjima koja smo im uputili.

Najviše upita u vezi s uvozom lijeka Favira uputili smo Federalnom ministarstvu zdravstva, od kojih smo neke odgovore dobili, a neke nismo. Slična situacija je i s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH kojoj smo proteklih dana uputili više upita. Posljednji upit s desetak pitanja Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uputili smo jutros.

U očekivanju jasnih i konkretnih odgovora od institucije koja je nadležna za uvoz lijekova koji se direktno tiču života građana ove zemlje, na internetskoj stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pojavila se informacija o tome kako Agencija nije obaviještena o tome da je odobren interventni uvoz lijeka “favipiravir”, odnosno Favire.

Nejasno je zbog čega se Agencija odlučila na novinarske upite, među kojima je više onih portala Fokus.ba, odgovoriti tek djelomično i zbog čega odgovore ne upućuje na zvanične, redakcijske e-mailove sa kojih su, barem kada je Fokus.ba u pitanju, dobili upite. Jer, nismo Agenciji pitanja, a postoji i ta mogućnost, uputili putem njihove internetske stranice, nego smo ih poslali na više adresa Agencije, odnosno čelnika nadležnih sektora u toj instituciji. Stoga, odgovore na sva naša pitanja koja su od izuzetne važnosti za prije svega zdravlje građana ove zemlje od Agencije očekujemo na naš redakcijski e-mail, a ne nepotpune odgovore na njihovoj stranici.

 

U međuvremenu, dok iščekujemo potpune odgovore, u cijelosti prenosimo obavještenje objavljeno na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u kojem se navodi:

– Povodom sve češćih upita od strane medija, ovim putem Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) obavještava zainteresovanu javnost da od strane entitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja, zaključno sa danom 23.11.2020. godine nije primila informaciju o tome da je odobren interventni uvoz lijeka favipiravir.

Koristimo ovu priliku da ponovo, po ko zna koji put, naglasimo da su za uvoz lijekova koji nemaju važeću dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini (kolokvijalno rečeno: lijekova koji nisu registrovani) nadležna entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Vlade Brčko Distrikt.

Entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Vlade Brčko Distrikt daju dozvolu za interventni uvoz lijeka koji nema važeću dozvolu za stavljanje u promet na zahtjev veleprometnika, a u skladu sa članom 66. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, te Pravilnika o uslovima za uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini- navodi se u reagiranju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Jasno je da na ovaj način Agencija želi ukazati da nemaju nikakvu nadležnost kada je u pitanju interventni uvoz lijekova u BiH, pa time ni s uvozom tablet Favira koje su se nedavno mogle kupiti u nekoliko apoteka u Sarajevu uz ljekarski recept i cijenu od 298 KM.

Međutim, s obzirom na detaljne upite i saznanja koje je Fokus uputio i podijelio s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva u vezi s ovim lijekom i općenito lijekovima koja su u BiH ušla,a bili su u fazi kliničkog ispitivanja u vrijeme kada su kao donacije ili po enormnim cijenama uvezeni u našu zemlju, očekujemo odgovore na ta pitanja i to na naš e-mail ili ukoliko odgovore objavljuju na svojoj stranici, neka navedu iz kojeg su medija dobili upite. Jer, na način na koji Agencija objavljuje odgovore u određenim segmentima krši i zakone koji se tiču autorskih prava i intelektualnog vlasništva, jer saznanja koje dobije od nekog medija dijeli na svojoj stranici, a odgovor ne upućuje tom mediju koji bi ga u stvari prvi trebao objaviti.

Jer, nije Agencija reagirala sama na osnovu svoje odgovornosti ili po službenoj dužnosti, nego se očituje po upitima medija,a to su i sami naveli na svojoj stranici.
Čekamo odgovore
Inače, Fokus će u interesu javnosti, kada dobije odgovore od svih institucija kako domaćih, tako i međunarodnih, a tiču se uvoza novih lijekova u BiH koji se prodaju pod “markicom” da pomažu u liječenju od Covid 19, iste i objaviti.

Do tada nadamo se da će nam Agencija odgovoriti na sva naša pitanja, a iz njene su nadležnosti i ona koja bi trebala doprinijeti rasvjetljavanju brojnih nedoumica u vezi s tim.